Hlavní obsah

Člověk v unikátním robotickém oblečku unese 100 kg v jedné ruce

Novinky, Miloslav Fišer

Vědci ze společnosti ActiveLink, která je dceřinou firmou Panasonicu, vyrobili prototyp unikátního robotického oblečku, který dodá člověku nevídanou sílu. S jeho pomocí totiž například může kdokoliv unést v jedné ruce až 100 kilogramů. Upozornil na to zahraniční IT server Gizmodo.

Článek

Robotické tělo vypadá na první pohled jako z nějakého sci-fi filmu. V podstatě se jedná o konstrukci, do které si člověk jednoduše stoupne. Ovládá se jednoduchými pohyby, které byste udělali i bez robotického oblečku.

Ve chvíli kdy chcete zvednout nějaký předmět, jednoduše natáhnete paži a mohutná kovová ruka vás poslechne. Podobným způsobem ovládáte i všechny ostatní pohyby robotického oblečku, jako je například chůze.

Celé zařízení je vyrobeno ze speciální hliníkové slitiny a váží okolo 225 kilogramů. I přes tuto hmotnost je ale manipulace s ním údajně velice jednoduchá, neboť se o pohyby stará několik výkonných elektromotorů.

Podle tvůrců by robotický obleček mohl být nápomocný v situacích, jako jsou nejrůznější katastrofy, kdy chybí dostatek lidské síly na odstraňování sutin. Nejen záchranářům by prý mohly začít pomáhat díky zahájení sériové výroby již od roku 2015. Jejich cena ale prozatím nebyla stanovena.

Robotický obleček i pro důchodce a nemohoucí

Speciální robotické oblečky by měly pomáhat také lidem důchodového věku a nemohoucím. To je alespoň vize japonských vynálezců, kteří již před časem vyrobili speciální robotické tělo, které si lidé na sebe navléknou stejně jako oblečení.

Foto: Profimedia.cz

Robotický obleček

Tvůrci předpovídají, že robotické tělo by se mělo na trhu objevit do dvou let. Největší problém ale bude pořizovací cena zařízení. Robotické tělo by mělo vyjít v přepočtu na 255 000 Kč, což odpovídá ceně nového automobilu.

Využití by svalnaté tělo Terminátora mohlo mít samozřejmě také v lékařství. Ochrnutí pacienti by se tak mohli opět běžně pohybovat. Minulý rok například Honda představila robotické nohy, které by měly usnadnit chození.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám