Hlavní obsah

Cloudové služby na vzestupu, o miliardový byznys jde i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výdaje na cloudové služby poskytované prostřednictvím internetu v České republice v minulém roce vzrostly o 27 procent na 433,1 milionu dolarů, tedy asi 9,5 miliardy korun. Zhruba devět desetin celkového obratu připadá na jejich veřejnou formu. Lídrem tuzemského trhu je s téměř pětinovým podílem firma Microsoft. Uvedla to analytická společnosti IDC.

Foto: Mike Blake, Reuters

Lídrem tuzemského trhu je s téměř pětinovým podílem firma Microsoft.

Článek

Cloudové služby patří k nejdynamičtěji se vyvíjejícím technologickým segmentům. Platí to i v České republice, což z pohledu trhu potvrzuje dlouholeté, dvojciferné navyšování výdajů na ně. Mezi lety 2019 až 2024 porostou tuzemské výdaje v této oblasti v průměru o 17,4 procenta ročně. Za čtyři roky se tak hodnota trhu podle IDC přiblíží jedné miliardě dolarů.

Zhruba devět desetin tvoří veřejné cloudové služby. Mezi těmi dominuje pronájem softwaru s podílem přes 74 procent, následuje infrastruktura jako služba (14 procent) a platforma jako služba (12 procent).

Výkonné počítače nejsou potřeba. Microsoft láká na hraní v cloudu

Hry a herní systémy

„Služby veřejných cloudů využívají organizace všech velikostí. Větší podniky často preferují hybridní instalace, které propojují veřejné cloudové služby s existující infrastrukturou. Menší podniky v rostoucí míře plně spoléhají na veřejné cloudové služby,” uvedl analytik IDC Libor Dvořák. Nejvíce tyto služby využívají firmy z odvětví podnikových služeb, průmyslu, obchodu a financí.

Deset největších poskytovatelů cloudových řešení a služeb v České republice obsluhuje více než polovinu lokálního trhu. Až na jednu výjimku jde o nadnárodní společnosti s globální působností. Lídrem trhu je s téměř pětinovým podílem firma Microsoft, kterou s velkým odstupem následují společnosti Unicorn, SAP, Salesforce.com a Amazon Web Services.

V blízké budoucnosti se vnímání cloudových služeb podle analytiků společnosti IDC změní. Organizace je postupně přestanou nasazovat jako alternativu k tradičním řešením. Podstatně více se zaměří na přínosy cloud computingu pro digitální transformaci a na jeho podporu rozvíjejících se technologií, jako jsou umělá inteligence, internet věcí, blockchain nebo pokročilá analytika.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám