Hlavní obsah

Čipový obr Intel jedná o koupi společnosti Altera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký čipový gigant Intel Corporation jedná o koupi výrobce procesorů Altera Corporation. Uvedl to list The Wall Street Journal (WSJ). Hodnota transakce by mohla přesáhnout deset miliard dolarů (252,5 miliardy Kč). Pro Intel by to byla dosud největší akvizice. Podmínky případného obchodu známy nejsou a je možné, že transakce se nakonec neuskuteční, uvedl také WSJ.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Intel je největším světovým výrobcem čipů.

Článek

Intel je největším světovým výrobcem čipů, které jsou mozkem osobních počítačů, potýká se však s problémy kvůli stále většímu přechodu spotřebitelů od osobních počítačů k chytrým telefonům a tabletům. Tržní hodnota Intelu činí zhruba 140 miliard dolarů.

Altera, která má stejně jako Intel sídlo v Kalifornii, navrhuje procesory, které se ale používají v autech či v telefonních sítích. Právě v odvětví automobilů je podle některých společností budoucnost.

Čipy v automobilech

Vlastní čip, který je určen pro automobilový průmysl, ukázala koneckonců už společnost Nvidia. Tegra X1 má v autech sloužit kromě obsluhy klasických multimediálních funkcí a navigace také k převodu textu na řeč v reálném čase. To by mělo umožnit například přečtení došlých SMS zpráv a e-mailů.

Foto: mif, Novinky

Čip Tegra X1 nabídne stejný výkon, jako měl v roce 2000 nejvýkonnější superpočítač na světě.

Inteligentní systém s novým čipem od Nvidie také zvládne rozpoznat člena domácnosti, který auto právě řídí, a automaticky podle toho nastaví jednotlivé funkce vozu.

Intel se ke zprávám odmítl vyjádřit. Reakci Altery se zatím nepodařilo zjistit, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám