Hlavní obsah

Čínská centrální banka chystá konkurenci pro bitcoiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská centrální banka je téměř připravena na vydání vlastní státní digitální měny, která bude obdobou velmi populárních bitcoinů. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na náměstka ředitele oddělení plateb čínské centrální banky (PBOC) Mu Čchang-čchuna.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

PBOC zřídila v roce 2014 výzkumný tým, který dostal za cíl prozkoumat možnost zavedení vlastní digitální měny, aby se snížily náklady na oběh tradičních papírových peněz a zvýšila se kontrola nad zásobováním trhu penězi. Doposud však zveřejnila jen málo informací o svých plánech.

Náměstek Mu se podle Reuters o kryptoměně zmínil v sobotu na finančním fóru v severočínské provincii Chej-lung-ťiang. Nová měna se bude vydávat v rámci dvoustupňového systému, kdy legitimními vydavateli budou jak centrální banka, tak finanční instituce.

Nebude spoléhat pouze na blockchain

Digitální měna také nebude spoléhat pouze na technologii blockchain, která nyní funguje globálně jako jakási účetní kniha kryptoměn. Tato technologie totiž není v současnosti schopna zvládnout objem transakcí v Číně. Další detaily, ani kdy by se měla kryptoměna objevit, však neřekl.

"Osobně se stále snažím pochopit výhody, které to přináší ve srovnání se současným systémem," řekl analytik obchodní platformy eToro Mati Greenspan.

Čínská centrální banka není jediná, která zkoumá možnost vydávání vlastní digitální měny jako alternativy k hotovosti. Touto myšlenkou se zabývá i švédská Riksbank, poznamenal server CNBC.

Nicméně zpráva přichází ve chvíli, kdy se centrální bankéři po celém světě vyjadřují skepticky k plánu Facebooku vytvořit vlastní kryptoměnu spolu s konsorciem velkých společností, jako je Visa a Uber. Nová měna se má jmenovat libra a nezůstala nepovšimnuta ani v Číně. Centrální banka v červenci uvedla, že měna by měla spadat pod dohled centrální banky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám