Hlavní obsah

Čína zpřísnila kontrolu internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína zpřísnila kontrolu internetu kvůli šířícím se výzvám k protivládním demonstracím. Peking zablokoval přístup na profesní sociální síť LinkedIn, znemožnil také vyhledávání informací o americkém velvyslanci v Číně Jonu Huntsmanovi, napsala agentura AP. Výzvy k demonstracím se na čínském internetu šíří od minulého týdne, policie už kvůli nim zatkla desítky lidí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Můžeme potvrdit, že přístup na LinkedIn je v Číně blokovaný. Zdá se, že to je součást širších snah Číny, které nyní postihují i jiné internetové stránky," sdělil mluvčí LinkedIn Hani Durzy.

Na síti LinkedIn se v posledních dnech objevilo mnoho diskusních skupin, které se zabývaly vlnou nepokojů na Blízkém východě a v severní Africe. Vzhledem k tomu, že sociální sítě Facebook a Twitter jsou v Číně blokovány, stala se LinkedIn vhodným prostředkem pro šíření informací o protestech v arabských zemích.

Arabskými nepokoji, které vyústily v pád dlouholetých prezidentů Tuniska a Egypta, se ale minulý týden inspirovaly i výzvy k "jasmínové revoluci" v Číně. Aktivisté požadovali zlepšení sociální situace a politické reformy a vyzývali, aby se minulou neděli konaly demonstrace ve 13 čínských městech, včetně Pekingu. Přes malou odezvu na původní výzvu nyní aktivisté žádají k opakování protivládních protestů každou neděli v městských parcích.

Na internetu se také objevilo video zachycující, jak v neděli prošel kolem jednoho z míst, kam byl protest svolán, americký velvyslanec Jon Huntsman. Na záznamu se ho nějaký Číňan ptá, proč Huntsman na místo přišel a zda chce vidět v Číně chaos. Velvyslanec na otázky neodpověděl, ambasáda poté oficiálně oznámila, že Huntsman pouze náhodou prošel kolem.

Vyhledávání Huntsmanova jména na čínských serverech ale bylo v pátek zablokováno. Na oblíbené čínské stránce Sina Weibo vyhledávač oznamoval, že výsledky hledání jsou blokovány kvůli neupřesněným "zákonům, omezením a politikám".

Čínská policie v souvislosti s voláním po "jasmínové revoluci" zatkla minulý víkend několik desítek aktivistů, přestože většina z nich zřejmě neměla s internetovou výzvou nic společného. Během tohoto týdne bylo zadrženo také několik lidí, kteří kopírovali výzvy z blokovaných stránek na běžně dostupné servery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám