Hlavní obsah

Čína vyvíjí dron, který unese tunu nákladu

Největší civilní dron pro přepravu nákladů na světě vyvíjejí vědci pekingské Beihang University (dříve Beijing University of Aeronautics and Astronautics - BUAA). Prototyp zařízení, které má uletět 1500 kilometrů zatížené až tunou nákladu, by měl být hotov v roce 2019 a první let se má uskutečnit o rok později, uvedl list China Daily.

Foto: Aly Song, Reuters

Na ilustračním snímku dron čínské zásilkové firmy Ele.me určený pro přepravu jídla.

Článek

Zařízení, které na své jméno ještě čeká, bude 11,9 metru dlouhé, rozpětí křídel bude 19,6 metru a maximální vzletová hmotnost má činit 3,6 tuny. Poháněno bude dvěma motory a objem nákladního prostoru bude 16 metrů krychlových. Pokud by dron měl přepravovat pasažéry, uveze jich devět.

Pokud testy dopadnou dobře, hromadná výroba nákladních dronů začne v roce 2025, uvedl hlavní projektant Čang Šuo v rozhovoru s listem.

Univerzita je před podpisem dohody o strategickém partnerství s logistickou společností Cainiao, kterou kontroluje čínský internetový gigant Alibaba.

Dron vybavený umělou inteligencí se bude během letu sám ovládat a sám se také vypořádá s případnými poruchami. Létat bude rychlostí 360 kilometrů za hodinu a bude schopen startovat a přistávat i na krátkých a hrbolatých drahách.

Největším dronem na světě je nyní americký vojenský Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk dlouhý 14,5 metru s rozpětím křídel 39,9 metru a maximální vzletovou hmotností 15 tun.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám