Hlavní obsah

Chystá se nové vysokorychlostní spojení mezi Amerikou a Evropou

Internetový přenos mezi Amerikou a Evropou zřejmě výrazně zrychlí. Šestice předních světových organizací pro rozvoj informačních a komunikačních technologií totiž ohlásila záměr vybudovat mezikontinentální přenosovou trasu, která umožní přenos dat rychlostí 100 gigabitů za sekundu (Gbit/s). Informovalo o tom sdružení CESNET, které se na projektu podílí v rámci budování panevropské sítě GÉANT.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely. Ilustrační foto.

Článek

Cílem projektu Advanced North Atlantic 100G Pilot (ANA-100G) je rozvíjet globální sítě a aplikace ve prospěch výzkumu a vzdělávání. Běžní uživatelé internetu si bez problémů vystačí s připojením o rychlosti v řádu desítek megabitů za sekundu. Jeden gigabit je 1000 megabitů.

Na vzniku vysokorychlostní trasy se dohodli vedoucí představitelé organizací Internet2 (USA), NORDUnet (severské státy Evropy), ESnet (Ministerstvo energetiky USA), SURFnet (Nizozemsko), CANARIE (Kanada) a GÉANT (Evropa). Tato sdružení chtějí vytvořit partnerství s komerčním sektorem, například s prodejci zařízení a operátory. K účasti na projektu sdružení vyzvala národní sítě z celého světa.

Národní sítě pro výzkum a vzdělávání už v uplynulém roce zvýšily přenosovou kapacitu na 100 Gbit/s. Mezikontinentální síťová propojení ale až dosud zůstávala stranou. Projekt ANA-100G urychlí objevy v datově náročných vědeckých oborech, mimo jiné ve fyzice částic či radioastronomii, a zároveň uspíší vývoj převratných síťových aplikací a architektur, tvrdí sdružení CESNET. To v roce 1996 založily vysoké školy a Akademie věd ČR.

Současný záměr institucí přichází více než deset let poté, co pokročilé sítě výzkumu a vzdělávání povýšily na technologii umožňující rychlost deset Gbit/s. První spojení s přenosovou kapacitou deset Gbit/s mezi New Yorkem a Amsterdamem bylo uvedeno do provozu v září 2002.

Reklama

Výběr článků

Načítám