Hlavní obsah

CETIN zvýšil rychlost připojení až na jeden Gbit/s

Společnost Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) od ledna v části své optické sítě nabízí rychlost připojení k internetu až jeden Gbit/s. Je to čtyřikrát více, než byla maximální nabízená rychlost v minulém roce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

CETIN, který velkoobchodně nabízí připojení k internetu dalším operátorům, zejména O2, chce v rámci sedmiletého investičního plánu spuštěného v roce 2015 postavit celkem 10 500 ústředen, tzv. DSLAMů. Jejich prostřednictvím napojí jednotlivé lokality optikou na rychlou infrastrukturu. Nyní firma provozuje 3105 ústředen a letos chce jejich počet zdvojnásobit.

Zatímco přede dvěma roky byla nejvyšší dostupná rychlost pevného připojení na pevných telefonních linkách u CETIN 40 Mbit/s, aktuálně je v nabídce rychlost až 250 Mbit/s. Gigabitová rychlost se týká pouze optických přípojek až ke koncovému zákazníkovi.

Během posledních dvou let CETIN zrychlil připojení u 839 950 z 3,8 miliónu domácností, které jsou v dosahu jeho sítí. Více než 60 procent zrychlených adres je v malých a středních obcích.

CETIN vlastní a provozuje největší pevnou telekomunikační síť v Česku. Je součástí investiční skupiny PPF. Skupina před třemi lety koupila společnost O2, z níž se CETIN oddělil, aby se staral o infrastrukturu, zatímco pod O2 spadají koncoví zákazníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám