Hlavní obsah

Český rozhlas spustil digitální vysílání pro Prahu a okolí

– Praha

Český rozhlas ve čtvrtek spustil plnohodnotné experimentální digitální vysílání pro 17 procent populace. Prahu a okolí pokrývá signálem z Žižkovského vysílače. Do konce roku 2017 chce pokrýt polovinu populace. Digitalizace má umožnit širší programovou nabídku, kvalitní přenos vysílání a nové multimediální služby.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Na digitálním vysílání DAB Praha bude Český rozhlas spolupracovat s Českými Radiokomunikacemi. Z žižkovské věže bude vysílat s výkonem 20 kW. V multiplexu, který bude celý naplňovat Český rozhlas, budou zahrnuty speciální digitální stanice i všechny stanice celoplošné, celkem devět stanic plus pět testovacích pozic. Experiment má skončit na konci května 2016.

Zkušební vysílání v Praze je první fází. Následovat má řádné vysílání, až to legislativa umožní. Do konce roku 2017 chce rozhlas pokrýt 50 procent populace a 80 procent dálniční sítě. „Je to první plnohodnotné vysílání. Ten posluchačský zážitek by měl být blízký finální verzi," uvedl generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer.

Postupné nahrazení vysílání v pásmu FM digitálním vysíláním DAB má přinést kvalitnější posluchačský zážitek i rozšíření nabídky. Vedle audia nabídne i textové a obrazové informace. Snižuje náklady provozovatelů a zvyšuje kapacitu sítí, tedy možnost fungování více stanic. „Toto je jediná platforma, která může být v budoucnu zdarma a je tak robustní, že může zajistit krizovou komunikaci státu," dodal Gebauer.

Pokrytí ČR nejdříve v roce 2025

Nejbližší termín, kdy bude ČR pokryta digitálním signálem, je podle generálního ředitele Českého rozhlasu Petera Duhana rok 2025. Zkušební vysílání chce rozhlas postupně rozšiřovat na Brno, Ostravu nebo dálnici D1. Digitální rozhlasové vysílání se má rozvíjet v tzv. III. pásmu, které se uvolnilo po přechodu na digitální televizní vysílání. Toto pásmo podporují všechny digitální rozhlasové přijímače.

„Je tu výzva pro výrobce radiopřijímačů. Uživatel bez kvalitního přijímače nedokáže posoudit rozdíl," uvedl Duhan. Například Škoda Auto by podle něj měla montovat digitální přijímače nejen pro vozy na export, ale i pro domácí trh. V Evropě je v digitalizaci rozhlasu nejdále Norsko, které plánuje v roce 2017 vypnout FM vysílání, Švýcarsko pak v letech 2020 až 2024. Obě země mají pokryto přes 99 procent populace.

Konec analogového vysílání v Norsku

Proces digitalizace nyní vrcholí v Norsku, kde bude analogový rozhlas definitivně vypnut za dva roky a vysílat se bude už jen digitálně. Analogové rozhlasové stanice tak v Norsku zcela utichnou v roce 2017, což se samozřejmě dotkne i samotných posluchačů. Čeká je stejné kolečko, jaké absolvovali lidé při přechodu z analogového televizního vysílání na digitální – budou si tedy muset obstarat zařízení, která příjem DAB umožní.

Není nijak překvapivé, že Norsko bude první zemí, která bude přijímat rozhlasové stanice výhradně prostřednictvím standardu DAB (Digital Audio Broadcasting). Patří totiž mezi hlavní průkopníky digitalizace, DAB se zde nabízí už od roku 1995.

Drtivá většina rádiových stanic se tak v této severské zemi nabízí už nyní pouze prostřednictvím digitálních vln. V pásmech FM vysílá posledních pět poskytovatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám