Hlavní obsah

Česko kleslo v žebříčku digitální konkurenceschopnosti

Praha

Česká republika klesla v žebříčku digitální konkurenceschopnosti z loňské 33. pozice na 37. místo. Česko zaostalo kvůli problematickému regulatornímu prostředí pro podnikání a nízké úrovni elektronizace státní správy. Země je naopak úspěšná v rozšířenosti robotů, počtu výzkumných pracovníků nebo kybernetické bezpečnosti. Vyplývá to z údajů švýcarského institutu IMD, který žebříček sestavuje.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pořadí na prvních pěti příčkách žebříčku je stejné jako v loňském ročníku. Na prvním místě jsou USA, následované Singapurem, Švédskem, Dánskem a Švýcarskem. V letošním žebříčku Českou republiku předběhlo Polsko, které obsadilo 33. pozici. Maďarsko skončilo na 43. a Slovensko na 47. pozici.

Letošní ročník zároveň zaznamenal výrazné posilování asijských zemí díky rozvoji technologické infrastruktury a rostoucí dravosti ekonomik v oblasti nových technologií. Hongkong a Jižní Korea se tak nově propracovaly mezi světovou první desítku. V žebříčku si z těchto důvodů polepšily i Tchaj-wan a Čína, když postoupily na 13. a 22. příčku.

Počítačových expertů je nedostatek, přestože jim rostou výdělky

Internet a PC

"Z jednotlivých dílčích kritérií patří mezi přednosti České republiky například rozšířenost robotů, ve které jsme dokonce na 16. příčce, nebo celkový počet výzkumníků přepočtený na počet obyvatel, v čemž jsme na 17. pozici," uvedl Kryštof Kruliš ze Spotřebitelského fóra, které s IMD spolupracuje. "Náš celkový výsledek v digitální konkurenceschopnosti však snižuje regulatorní prostředí pro podnikání, kde se například v obtížnosti založení podnikání či ve vymáhání smluvního práva řadíme v žebříčku IMD až na 49. místo," dodal.

Srovnání vychází z 50 indikátorů v rámci jedné ze tří hlavních kategorií, kterými jsou schopnosti země osvojovat si nové technologie, schopnost vytvářet inovace a připravenost na budoucí vývoj. Dvě třetiny indikátorů jsou založeny na dostupných statistických údajích a zbývající třetina vychází z průzkumu mezi předními manažery v jednotlivých zemích.

Digitální konkurenceschopnost 2019
pořadí 2019zeměpořadí 2018
1.USA1.
2.Singapur2.
3.Švédsko3.
4.Dánsko4.
5.Švýcarsko5.
6.Nizozemsko9.
7.Finsko7.
8.Hongkong11.
9.Norsko6.
10.Jižní Korea14.
33.Polsko36.
37.Česká republika33.
43.Maďarsko46.
47.Slovensko50.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám