Hlavní obsah

Češi se nejčastěji připojují k internetu pomocí bezdrátové technologie Wi-Fi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současné době má v České republice připojení k internetu 52 procent lidí. Nejoblíbenější přitom mezi Čechy je bezdrátová technologie WiFi. Využívá ji plných 44 procent lidí. To je dvakrát více, než podíl připojení k internetu přes kabelovou televizi nebo pevnou linku (ADSL). Vyplývá to z průzkumu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Článek

Vysoký podíl Wi-Fi je české specifikum," uvedl Ivan Tomek z poradenské firmy MR.Think, která se na průzkumu podílela.

Podle něj může jít o důsledek relativně pozdního nástupu technologie ADSL na tuzemský trh; ta navíc zpočátku byla pro lidi nákladná. "ADSL přišlo pozdě, tak se lidé přizpůsobili," řekl Tomek.

ADSL přes pevnou linku je po Wi-Fi a kabelové televizi v domácnostech nyní na třetím místě v oblíbenosti. Čtvrté je připojení přes mobil a páté vytáčené připojení přes pevnou linku. Na šestém místě je technologie ISDN, která využívá pevnou telefonní linku. U firem naopak ADSL vede se 43procentním podílem.

Průzkum zmapoval, jak se mladí chovají na internetu

Část průzkumu se zaměřila na postoj mladých lidí do 22 let k internetu a telekomunikacím a jejich chování, které s dostupnými moderními technologiemi souvisí. Mladí lidé údajně "nejsou fascinování" nejnovější technologií, nýbrž se zaměřují hlavně na praktičnost. "Moc je nezajímá, proč to funguje, dokud to funguje," uvedl Tomek.

Internet je pro mládež neodmyslitelnou součástí života. "Naprostá mrtvola" je potom pro nastupující generace telefonování z pevné linky nebo běžný CD disk. Naopak v oblíbenosti vede internetová služba pro komunikaci ICQ. V Česku je údajně mezi mladými populárnější než Skype nebo komunitní síť Facebook.

Jeden z dotazů průzkumu se týkal využití veřejných telefonních automatů. Tuto službu využívá celkem pětina populace, ovšem spíše náhodně. Pravidelně alespoň jednou za měsíc volají z budky pouhá tři procenta lidí.

Většinou se rekrutují z řad majitelů pevných linek, kteří nemají mobil. Před nástupem mobilů využívaly automaty pravidelně dvě pětiny lidí. I přes minimální využití považuje většina obyvatel (70 procent) zřizování a udržování veřejných telefonů za prospěšné.

Připojení domácností k internetu
Způsob připojeníPodíl v procentech
Wi-Fi44
Kabelová TV20,7
ADSL - pevná linka17,8
Mobil9,7
Vytáčené připojení přes pevnou linku4,6
ISDN přes pevnou linku4,2

Technologie WiFi

Technologie WiFi umožňuje přístup na internet z přenosných či kapesních počítačů přes bezdrátové spojení z přístupových bodů o maximální rychlosti až 11 megabitů za sekundu. Pásmo je však sdílené pro všechny uživatele, což znamená, že s počtem připojených k jednomu bodu rychlost klesá. Ceny se například u Eurotelu pohybují od 70 Kč za jednorázové hodinové připojení a mohou klesnout až k 15 Kč za hodinu při jednorázovém nákupu většího počtu hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám