Hlavní obsah

Cenu za nejlepší evropský blog zřejmě získá TRF Luboše Motla

Český teoretický fyzik a publicista Luboš Motl zřejmě získá se svým internetovým deníkem The Reference Frame (TRF) prestižní ocenění Weblog Awards za nejlepší blog kontinentální Evropy roku 2008. Plyne to z předběžných výsledků zveřejněných organizátory soutěže v noci na dnešek po úterním ukončení hlasování.

Foto: Novinky

The Reference Frame Luboše Motla

Článek

Motlův blog nahlíží události a problémy "z pohledu konzervativního fyzika" a má vysokou technickou úroveň i originální a často provokativní obsah.

Nejvíce místa v něm mají rozsáhlé úvahy o problémech moderní částicové fyziky a kosmologie, autor se však důkladně i s nadhledem věnuje celému spektru dalších témat - vztahu vědy a společnosti, politice, kritice nynějšího vládnoucího směru klimatologie a kampaně proti změnám klimatu, novinkám vědy a techniky a nevynechává ani zábavu a kuriozity.

Autor se na blogu věnuje i ekonomice

Uprostřed podzimní eskalace globální finanční krize například přišel s vyargumentovaným návrhem svázat hodnotu peněz s hodnotou akciového trhu.

Tím by se podle něj mělo do budoucna zamezit finančním krizím a nežádoucím výkyvům ekonomických cyklů, které primárně vznikají umělým zvyšováním množství peněz v ekonomice.

"Nemám rád ceny, je však docela příjemné necítit se stále jen pronásledován," uvedl po skončení hlasování Motl, který se netají tím, že jeho politické názory jsou blízké názorům Václava Klause.

Dodal, že by byl raději, kdyby byl nominován a vyhrál v prestižní kategorii vědeckých blogů, kam bylo zasláno mnohem více hlasů. V této kategorii podle předběžných údajů zvítězil americký meteorolog Anthony Watts se svým blogem Watts Up With That?, zaměřeným na otázky globálního oteplování.

Ceny Weblog Awards jsou největší světovou soutěží popularity blogů a za rok 2008 se udělovaly v celkem 48 kategoriích. Do celé soutěže přišlo v tomto ročníku téměř milion hlasů, skoro dvakrát více než loni. Motlův anglicky vedený blog získal mezi deseti finalisty své kategorie asi třetinu ze zaslaných hlasů, výrazně více než ostatní kandidáti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám