Hlavní obsah

Celé Slovensko jako na dlani. Mapy.cz nabízejí nové letecké snímky

Novinky, mif

Mapy.cz od pondělí nabízejí novou mapovou vrstvu zachycující Slovenskou republiku z ptačí perspektivy. Oblast o rozloze celých 49 tisíc km2 byla nafocena pomocí čtyř letadel během posledních tří let. Ortofoto Slovenska, které je vytvořeno z téměř 80 tisíc leteckých snímků, je dostupné i z mobilních zařízení.

Foto: Mapy.cz

Bratislava z ptačí perspektivy

Článek

„Po České republice se svého pohledu z letadla dočkalo i Slovensko. Ortofoto, tedy letecké snímky nafotila pro Seznam.cz letadla společností Eurosense a Geodis Slovakia z výšky 2 až 3,5 kilometru nad zemí. Celkově takto nad slovenskou krajinou nalétala 40 tisíc kilometrů během 160 letových hodin v období let 2012 až 2014,“ uvedl Petr Hofman, GIS specialita společnosti Seznam.cz.

Podle něj se nová vrstva skládá z 80 tisíc snímků, které zachycují prostor o velikosti 17,5 terabajtu surových dat.

Foto: Mapy.cz

Maximální dostupný zoom Bratislavského hradu před nasazením nových ortofoto snímků vs. maximální zoom dnes.

Další novinkou, která se týká našich východních sousedů, je přidání adresních bodů. „Ve 3460 městech a vesnicích přibylo na 1 983 338 adresních bodů,“ podotkl GIS specialita společnosti Seznam.cz.

„Pro zajímavost: lidé mohou na Slovensku najít až 1 271 215 budov, přičemž jedna budova může mít více vstupů, tedy adresních bodů. Česká republika má pro porovnání na Mapy.cz 6253 měst a vesnic s 2 912 978 adresními body v celkem 2 885 239 budovách,“ zdůraznil Hofman.

Na Slovensko z ptačí perspektivy se mohou lidé podívat na serveru Mapy.cz. Stačí kliknout na tlačítko Z letadla, které se nachází v levém horním rohu. V tomto režimu je mapu samozřejmě možné oddalovat i přibližovat.

Foto: Mapy.cz

Situace při maximálním zoomu na výstaviště Incheba v Bratislavě před nasazením ortofota vs. maximální zoom dnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám