Hlavní obsah

CeBIT 2004: Televize s vysokým rozlišením

První televizní kanál s vysokým rozlišením v Evropě vysílá již od ledna. Televizní přijímače schopné přijímat signál s vysokým rozlišením, takzvané HDTV, budou k vidění i na hannoverském počítačovém veletrhu CeBIT, který se veřejnosti otevře ve čtvrtek.

Foto: Veronika Jurčová

V malírně divadla vzniká obří dinosauří puzzle.

Článek

Televizní vysílání HDTV už začalo v Japonsku, Austrálii, Číně i v Koreji. V Evropě superostrý obraz představil Gabriel Fehervari, který od 1. ledna provozuje v belgickém Hove televizní kanál s vysokým rozlišením nazvaný Euro 1080. Zatím na něm lze sledovat hlavně klasické koncerty nebo opery. Drahá práva k velkým sportovním přenosům nebo hraným filmům zatím malý kanál nemá. Od 1. května se má situace začít měnit, kanál bude placený a předplatné do roku 2010 bude stát 200 eur (asi 6000 korun).

Euro 1080 je dceřinou společností produkční firmy Alfacam, která vysílá v Asii a Americe živé sportovní přenosy s vysokým rozlišením a novému trhu se přizpůsobují i konvenční televize. Například britská BBC a německá ZDF hodlají natáčet některé své pořady ve formátu vysokého rozlišení kvůli lepšímu uplatnění na světovém trhu, tvrdí týdeník Focus.

Německo zatím s programy HDTV nepočítá. Televizní společnosti by si totiž musely pronajmout dodatečné kapacity u provozovatelů satelitního a kabelového vysílání, přitom jen několik tisíc diváků má vybavení nutné k přijímání ostrých obrázků. K tomu je třeba zkombinovat televizor s plochou obrazovkou nebo projektor pro domácí kino se zvláštním zařízením pro digitální příjem, popřípadě s rychlým počítačem vybaveným vhodnou TV-kartou.

Průlom způsobí až mistrovství světa ve fotbale

Výrobci ale doufají, že průlom způsobí v roce 2006 fotbalové mistrovství světa v Německu. Mnozí fanoušci si kvůli němu koupí velké moderní televizory, které jsou schopny přijímat signál ve vysokém rozlišením. První HDTV přijímače s rozlišením 1920 x 1080 přijdou na trh do několika měsíců po skončení CeBITu a cenově dostupné budou jen pro malou skupinu lidí. I televizory s menším rozlišením ale podle expertů poskytnou velmi kvalitní ostré vysílání.

Bezplatně si HDTV vyzkoušet lze ale už teď, a to na internetu. Softwarová firma Microsoft umístila na internetovou adresu www.wmvhd.com několik hraných filmů, které si můžete stáhnout a přehrát v programu Media Player 9.

Reklama

Související témata:

Související články

Siemens představí nové mobily S65 a M65

Společnost Siemens přiveze do německého Hannoveru, kde ve čtvrtek začíná veletrh CeBIT, dvě dlouho očekávané novinky, kterými jsou mobilní telefony Siemens S65...

Veletrh CeBIT ukáže výhled růstu IT trhu

Účastníci největšího světového veletrhu počítačové a telekomunikační techniky CeBIT v německém Hannoveru budou od dnešního dne hodnotit, zda již začíná...

Výběr článků

Načítám