Hlavní obsah

Britský antimonopolní úřad vyjádřil obavy ohledně převzetí čipové firmy ARM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) uvedl, že dohoda o převzetí britské čipové společnosti ARM americkým výrobcem čipů Nvidia vyvolává vážné obavy ohledně hospodářské soutěže a měla by se stát předmětem hloubkového vyšetřování. Informoval o tom server CNBC.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Společnost Nvidia loni v září oznámila, že se dohodla na koupi firmy ARM za 40 miliard dolarů (zhruba 874 miliard Kč). Současným majitelem firmy ARM je japonská skupina SoftBank.

Dohoda o převzetí vyvolala obavy, zda si ARM pod novým vlastníkem zachová otevřený přístup k poskytování licencí na své technologie. "Znepokojuje nás, že kontrola Nvidie nad firmou ARM by mohla znamenat reálné problémy pro konkurenty Nvidie kvůli omezení přístupu ke klíčovým technologiím," uvedl šéf CMA Andrea Coscelli.

Miliardová technologická akvizice. Nvidia kupuje výrobce čipů ARM

Hardware

Agentura Bloomberg již začátkem srpna s odvoláním na zdroje obeznámené se situací informovala, že Británie uvažuje o zablokování transakce, a to kvůli možným rizikům pro národní bezpečnost.

Nvidia je známá především výrobou čipů, které se používají v grafických kartách. Ty jsou důležité například pro videohry. ARM sídlí v britském univerzitním městě Cambridge a navrhuje čipy pro většinu mobilních telefonů a pro počítačové tablety. Její technologie využívají například firmy Apple, Samsung či Huawei. SoftBank koupila ARM v roce 2016 zhruba za 32 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám