Hlavní obsah

Britská vláda vyšetřuje únik informací z jednání o Huawei

– Londýn

Britská vláda zahájila vyšetřování, které se týká úniku informací z jednání Národní bezpečnostní rady (NSC) o čínském výrobci telekomunikačních zařízení Huawei a jeho účasti na budování mobilních sítí páté generace (5G). Informovala o tom agentura Reuters. Jednání NSC jsou uzavřená a důvěrná, přesto o výsledku úterních diskusí informovala britská média, podle nichž se kabinet chystá firmě přístup ke stavbě sítí 5G povolit. Ministr pro kulturu a digitální technologie Jeremy Wright řekl, že vláda se ještě ohledně Huawei nerozhodla.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O informacích uniklých z jednání rady jako první informoval list The Daily Telegraph a po něm i další, včetně Financial Times či agentury Reuters. Všechna tato média s odvoláním na své zdroje uvedla, že vláda umožní čínské firmě účast na budování mobilních sítí páté generace, ale nikoli na citlivých částech systému. Podle nich o tom rozhodla premiérka Theresa Mayová a klíčoví ministři navzdory možným bezpečnostním rizikům, před nimiž varovali další členové kabinetu, včetně ministrů vnitra a obrany.

Únik obsahu jednání odsoudil ministr Wright. Bývalý šéf resortu obrany Michael Fallon pak podle BBC řekl, že tato věc je natolik vážná, že by vláda kvůli jejímu vyšetření měla povolat policii.

„Takové úniky nejenže potenciálně ohrožují naši národní bezpečnost, ale poškozují i naše vztahy s klíčovými spojenci a podkopávají jejich důvěru," napsal konzervativní poslanec Tom Tugendhat v dopise, v němž požádal poradce premiérky Marka Sedwilla o vyšetření celé věci.

Společnost Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Huawei však obvinění ohledně špionáže odmítá.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, už nyní provádí v České republice.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám