Hlavní obsah

Britové prý na Blízkém východě tajně špehují telefony a internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská zpravodajská služba GCHQ provozuje na Blízkém východě tajnou misi, jejímž úkolem je přímo na místě sledovat potenciálně podezřelou internetovou a telefonickou komunikaci. S odvoláním na materiály získané od technika amerických tajných služeb Edwarda Snowdena to v pátek napsal deník The Independent. Britští zpravodajci prý získané informace sdílejí se spojenci, například s americkou Národní agenturou pro bezpečnost (NSA).

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Británii panuje nyní v souvislosti se Snowdenovou aférou napjatá atmosféra. Deník Guardian, který reportáž o tajných sledovacích programech v USA a Británii jako první zveřejnil, se dostal pod tlak vlády v Londýně, která mu pohrozila soudním stíháním. To vyvolalo vlnu kritiky od novinářských organizací i Rady Evropy.

Zabavené materiály obsahují vysoce citlivé údaje.

Rozhořčení způsobilo i zadržení Davida Mirandy, který je partnerem autora reportáže o špionážních programech Glenna Greenwalda. Mirandu v neděli devět hodin zadržovala policie na londýnském letišti na základě protiteroristického zákona.

Nakonec ho propustila, ale ponechala si jeho notebook, telefon, cédéčka a paměťové karty. Zabavené materiály nyní zkoumá soud; podle úřadů obsahují vysoce citlivé údaje, jejichž nedovolené zveřejnění by ohrozilo bezpečnost Británie a životy lidí.

Sledování stovek miliónů telefonních hovorů

Snowden, bývalý externí spolupracovník americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), poskytl informace o sledovacích programech tajných služeb britskému listu The Guardian. Svět se tak dozvěděl například o americkém programu Prism, sledujícím internetovou a telefonickou komunikaci miliónů lidí.

Díky zveřejněným materiálům se ukázalo, že tajné služby ve velkém monitorují elektronickou komunikaci i v Evropě. Britská služba GCHQ podle nich mohla mít denně přehled až o 600 miliónech telefonních hovorů.

Související téma

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Snowden byl v USA za svá odhalení obviněn ze špionáže, před americkou justicí se ale nyní skrývá v Rusku, kde získal dočasný azyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám