Hlavní obsah

Británie by mohla požadovat, aby Facebook prodal službu Giphy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie by mohla požadovat, aby americká internetová společnost Facebook prodala službu pro tvorbu a sdílení animovaných obrázků Giphy. Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) totiž dospěl k závěru, že loňské převzetí služby firmou Facebook bude mít negativní dopady na hospodářskou soutěž. Informovala o tom agentura Reuters. Facebook s výsledky vyšetřování úřadu nesouhlasí.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Služba Giphy provozuje knihovnu animovaných obrázků ve formátu GIF. Mnozí uživatelé internetu tyto obrázky používají v příspěvcích na sociálních médiích.

„Převzetí Giphy by mohlo vést k tomu, že Facebook obrázky ve formátu GIF stáhne z konkurenčních platforem, nebo bude za jejich zpřístupnění požadovat více údajů o uživatelích. Rovněž to odstraňuje potenciálního rivala Facebooku,” uvedl Stuart McIntosh z CMA.

Facebook čelí vyšetřování EU a Británie. Kvůli zneužívání postavení na reklamním trhu

Internet a PC

Facebook v reakci uvedl, že převzetí služby Giphy je podle něj „v nejlepším zájmu lidí i podniků v Británii a po celém světě”. „Nadále budeme s CMA spolupracovat, abychom vyřešili mylný názor, že dohoda (o převzetí služby Giphy) poškozuje hospodářskou soutěž,” uvedla firma.

Službu Giphy koupil Facebook loni v květnu. Uvedl tehdy, že ji hodlá integrovat do své sociální sítě pro sdílení fotografií Instagram. Dodal nicméně, že animované obrázky ve formátu GIF ze služby Giphy bude nadále možné využívat i na jiných platformách.

Finanční podmínky převzetí firma nezveřejnila. Podle serveru Axios se ale hodnota transakce pohybovala kolem 400 milionů dolarů (téměř devět miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám