Hlavní obsah

Březen vybídne k nákupům na internetu

Novinky, Antonín Falta

Ukázkový internetový obchod na www.bezpecnynakup.cz je hlavní novinkou 8. ročníku Března - měsíce internetu.

Foto: Život dětem, o.p.s.
Článek

Zájemci si v něm mohou vyzkoušet, jak probíhá nákup na internetu, dozvědí se, jaká kritéria by měl splňovat seriozní internetový obchod. Aplikaci připravily Asociace pro elektronickou komerci (APEK) a ČSOB, které jsou se společností DIGI TRADE hlavními komerčními partnery BMI 2005. Dá se v ní vyzkoušet i bezpečná platba kartou, simulace různých situací, které mohou nastat při platbě několika druhy karet, a lze vyhrát i některou z hodnotných cen.

Podle lednového výzkumu společnosti Factum Invenio dosud nakupovalo na internetu 16 procent obyvatel ČR starších 15 let. Jen čtyři procenta respondentů s více než pěti nákupy však lze považovat za pravidelné uživatele této formy nakupování, která přináší úsporu času, pohodlí, velký výběr zboží a také úsporu peněz, někdy v řádu stovek i tisíců korun.

A je to zadarmo...

Organizátoři z BMI sdružení připomínají, že nákup na www.bezpecnynakup.cz si mohou vyzkoušet i ti, kdo nemají připojení k internetu. Stačí navštívit například některou z 2500 veřejných knihoven připojených k internetu.

Více než tři stovky z nich připravily na březen speciální slevy nebo bezplatný přístup k internetu, školení práce s internetem pro různé skupiny zájemců, jako jsou ženy v domácnosti, senioři, nezaměstnaní, uživatelé se zdravotním postižením, nebo třeba starostové malých obcí.

Ve více než dvou stovkách knihoven stráví děti 1. dubna pohádkovou Noc s Andersenem. Přehled aktivit knihoven je na www.brezen.cz v rubrice Akce knihoven.

Ministerstvo informatiky rozšiřuje podporu

Záštitu nad 8. ročníkem BMI poskytlo Ministerstvo informatiky, realizátor Národního programu počítačové gramotnosti (NPPG) a projektu Internetizace knihoven. Ministr Vladimír Mlynář na tiskové konference k zahájení BMI oznámil rozhodnutí ministerstva rozšířit NPPG na zvláštní kurzy základů práce s počítačem a internetem pro těžce zdravotně postižené a potvrdil cíl ministerstva do konce roku 2006 připojit všechny veřejné knihovny k internetu.

A jak Češi umějí s počítačem a internetem pracovat? "S cílem získat věrohodná data a ve snaze zmapovat to, čemu se říká počítačová gramotnost, jsme průzkum zadali odborníkům. Už dnes uskutečnili více než 3000 rozhovorů. Se souhrnnými výsledky prvního kola šetření vás seznámíme na konferenci ISSS v Hradci Králové," řekl ministr Mlynář.

Počet připojených roste

Při zahájení BMI 2005 byly představeny také výsledky několika výzkumů. Podle společnosti Markent se zvýšil počet uživatelů internetu v ČR z loňských 36 na 38 procent dospělé populace v lednu 2005, což představuje 2,9 milionu obyvatel.

DEMA sleduje dlouhodobě využívání internetu v domácnostech. Na konci roku 2004 měla možnost používat internet v domácím prostředí více než třetina občanů ČR starších osmnácti let (35 %), což je o tři procentní body více než rok předtím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám