Hlavní obsah

Blu-ray přehrávače nabírají zpoždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toshiba se jako výrobce HD-DVD přehrávačů může radovat. Její zařízení jsou již na trhu, konkurenční Blu-ray produkty se však topí v problémech. Na trhu se neobjeví dříve než koncem června.

Článek

Samsung byl jednou z firem, která v minulosti uvedla, že to bude právě ona, kdo dodá na trh první Blu-ray přehrávače. V pondělí však zástupci firmy oznámili, že nejsou schopni dodat BD zařízení na americký trh dříve než 25. června. Podle dřívějšího plánu se měly BD jednotky prodávat již příští měsíc.

Společnost uvedla, že potřebuje více času na otestování kompatibility Blu-ray disků, rovněž dodala, že systém obohatí dalšími funkcemi.

Na trhu jako BD-P1000

Přehrávač Samsungu bude v prodeji pod názvem BD-P1000. Poskytne obrazový výstup o rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Firma prohlásila, že její produkt zvládne také překonvertovat nižší rozlišení klasických DVD médií z 480 na 1080 řádků.

Výrobce vybaví svůj přehrávač také čtečkou paměťových karet typu Mini-SD a Memory Stick Pro Duo. Například majitelé fotoaparátů Sony, které hojně MMS karty používají, tak ve spojení s BD-P1000 a HD displejem získají vynikající projekční plochu pro své snímky.

Mezi hlavní výrobce Blu-ray přehrávačů budou spolu se Samsungem a Sony, které uvedou své jednotky na trh mezi prvními (Sony koncem května), patřit také firmy Pioneer (přehrávač médií nové generace uvede firma v červenci) a Panasonic (Blu-ray přehrávač dodá v září).

Cenu své BD-P100 odhaduje Samsung na 999 dolarů (24 000 korun).

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Reklama

Související témata:

Související články

Vypalovačka Blu-ray disků koncem roku na trhu

Japonský elektronický gigant Sony odhalil v polovině týdne v Las Vegas roušku, která zakrývala jeho novou produktovou linii. Těšit se můžeme nejen na jeho nové...

Výběr článků

Načítám