Hlavní obsah

Bitcoiny jako investice. V USA začalo fungovat první kryptoměnové ETF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exchange Traded Funds (ETF), tedy burzovně obchodované fondy, nejsou pro investory žádnou novinkou. Americká komise pro cenné papíry však v úterý schválila vůbec první ETF bitcoinových futures v USA, v úterý pak začíná samotné obchodování. Pro trh kryptoměn je to historický okamžik.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýr.

Článek

Posvěcení od komise pro cenné papíry v podstatě znamená, že americká administrativa vnímá bitcoin jako legitimní nástroj pro investice. První americký burzovně obchodovaný fond, který je navázaný na cenu nejznámější kryptoměny na světě, se jmenuje ProShares Bitcoin Strategy ETF.

Právě očekávání, že komise vznik fondu schválí, hnalo v posledních dnech kurz bitcoinu raketově nahoru. Jedna mince se tak v posledních dnech obchoduje za více než 60 000 dolarů (1 309 930 Kč).

Je nutné zdůraznit, že ProShares Bitcoin Strategy ETF nebude žádné virtuální mince držet, investovat bude výhradně do termínových kontraktů na cenu bitcoinu (futures).

Bitcoin si stále drží vysoký kurz, blíží se absolutnímu rekordu

Internet a PC

Jak krok americké administrativy ovlivní bitcoin dále, lze jen spekulovat. „Názory na tržní vývoj po schválení prvního ETF na bitcoin se různí. Obecně jde o pozitivní zprávu, která by měla vést k dalšímu růstu cen kryptoměn, ovšem nelze opomenout ani argument, že trh s touto informací pracuje již delší dobu a aktuální hodnota bitcoinu má v sobě tento předpokládaný pozitivní vývoj dávno zahrnutý,“ prohlásil Martina Kysela, který působí jako analytik portálu Trhy.cz.

„Je třeba si však uvědomit, že je významný rozdíl mezi schválením prvního ETF na bitcoin, které proběhlo v pondělí, a jeho reálným spuštěním. Lze tak očekávat, že k hlavní tržní reakci dojde až v tomto okamžiku, tedy během úterý,“ konstatoval Kysela.

Bitcoin není na burzovních trzích nováčkem

Ten zároveň připomněl, že bitcoin není na centralizovaných burzovních trzích nováčkem. „Už v prosinci roku 2017 došlo k zalistování bitcoin futures na chicagskou burzu CME. Ani to však, oproti očekáváním, cenový vývoj nebo jeho dlouhodobou strukturu významně neovlivnilo,“ doplnil analytik.

„Namístě není ani oblíbené srovnání se zalistováním akcií kryptoměnové burzy Coinbase, kde jsme byli svědky klasického tržního vývoje po IPO a následného poklesu o 53 %. Současná situace v trzích i dlouhodobý tržní vývoj nahrává spíše dalšímu býčímu trendu bez přímé závislosti na schválení či neschválení bitcoinového ETF. Podobný vývoj pak lze očekávat i na ostatních kryptoměnách, tzv. altcoinech, které zpravidla následují cenové trendy právě bitcoinu,“ uzavřel Kysela.

Putinovi kryptoměny nevadí. Ani jako platidlo

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám