Hlavní obsah

Bitcoin zažívá volný pád, před měsícem stál dvojnásobek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoin za poslední rok zažívá největší propad hodnoty. Ve středu jeho kurz klesl až na 30 201 dolarů (629 840 Kč), přitom ještě minulý měsíc byl kurz více než dvojnásobný. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Za třicet tisíc dolarů se bitcoin obchodoval naposledy zkraje letošního roku, pak ale kurz navzdory menším či větším výkyvům dramaticky posiloval. V dubnu tak byl stanoven nový rekord 64 829 dolarů (1 352 510 Kč), květen je nicméně ve znamení poklesu – ve středu se tak kurz vrátil až na stejnou sumu jako před pěti měsíci.

Ještě v úterý odpoledne byl kurz přitom 43 602 dolarů, což odpovídá 909 370 Kč.

Není to přitom problém pouze bitcoinu, masivní propad zaznamenal ve středu prakticky celý trh s kryptoměnami. Například ethereum kleslo z úterních 3443 dolarů (71 810 Kč) na 2290 dolarů (47 760 Kč), ještě minulý týden se obchodovalo za 4308 dolarů (89 870 Kč).

Čína a Elon Musk

Kryptoměny začaly výrazně padat už na přelomu minulého a tohoto týdne, a to kvůli jedinému tweetu Elona Muska. Lidé se totiž obávali, že jeho automobilka Tesla se začala zbavovat bitcoinů.

I když Musk po pouhých pár hodinách uvedl věci na pravou míru a zdůraznil, že nejznámější výrobce elektromobilů na světě pouze pozastavil platby bitcoiny, ale žádných virtuálních mincí se nezbavil, opětovný růst to již nenastartovalo.

V úterý se pak Čína rozhodla omezit kryptoměnové transakce, což propad bitcoinu i dalších kryptoměn ještě urychlilo, uvedla agentura Reuters. Nově totiž finanční instituce a platební společnosti nesmí v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Čína je přitom zemí, kde se těží kryptoměny nejčastěji. V současnosti se tato země podílí na těžbě bitcoinů v globálním měřítku více než 75 procenty.

Tesla žádné bitcoiny neprodala, dušuje se Musk

Internet a PC

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám