Hlavní obsah

Bitcoin za měsíc posílil o desetinu, blíží se letošnímu maximu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejoblíbenější kryptoměna bitcoin za poslední měsíc zvýšila svou hodnotu o téměř deset procent na 11 370 dolarů, tedy asi 260 000 Kč. Pomalu se začíná blížit svému letošnímu maximu, které bylo na začátku srpna okolo 12 300 dolarů. Za poslední rok bitcoin posílil o 36 procent.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zájmu o bitcoin nahrává současná nejistota způsobená nástupem druhé vlny koronaviru, která posílá tradiční kapitálové trhy do ztrát. Investoři se proto více zaměřují na drahé kovy a alternativní komodity.

„Opětovnému růstu cen hlavních kryptoměn vedle pokračování koronavirové pandemie a s tím spojenými opatřeními obecně nahrává politická nestabilita v mnoha částech světa, například v Bělorusku nebo Náhorním Karabachu, či nejistý výsledek amerických prezidentských voleb,” řekl ředitel největšího tuzemského obchodníka Bitstock.com Martin Stránský.

Půjdou po krku bitcoinu. Světové centrální banky chystají vlastní digitální měny

Internet a PC

Po létě se zvýšený zájem o nákup bitcoinu projevil u obchodníků nárůstem poptávky o deset až 20 procent. Lidé častěji volili transakce po internetu, ale využívali i bitcoinmaty.

„Cena zlata za letošní tři čtvrtletí vzrostla o čtvrtinu na pondělních 1921 USD za unci. Bitcoin označovaný za takzvané digitální zlato rostl také, ale s výraznými výkyvy. Covid-19 a prezidentské volby USA s sebou přinášejí nejistotu na burzy, což bude opět hrát do karet bezpečným přístavům, jako jsou drahé kovy,” dodal analytik Golden Gate CZ Marek Brávník.

Na nejnižší letošní hodnotě byl bitcoin v polovině dubna, kdy se vlivem koronavirové krize propadl na 3900 USD (89 813 korun). Následně začal růst a od konce července se neustále držel nad psychologickou hranicí 10 000 USD (230 290 korun).

Minulý týden zástupci sedmi velkých centrálních bank světa uvedli, že zvažují vydávání vlastní digitální měny. Zástupci bank se už za asistence Banky pro mezinárodní platby dohodli na principech fungování takového platidla. Na rozdíl od soukromých iniciativ typu digitálních bank nebo internetových peněženek by centrální banky za toto oběživo ručily. Centrální banky doufají, že tak v konkurenci alternativních platidel, jako je právě bitcoin, neztratí kontrolu nad platebním systémem a řízením ekonomiky.

Boháči a ztroskotanci. Jak bitcoiny měnily životy lidí

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám