Hlavní obsah

Bitcoin raketově vystřelil. Za hodinu kurz vyrostl o 150 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké výkyvy kurzu nejsou u bitcoinu nijak výjimečné, zpravidla se však pohybují v řádu okolo jednoho či dvou tisíc dolarů (24 470 Kč či 48 940 Kč). V pátek nicméně nejznámější kryptoměna na světě vystřelila raketově směrem vzhůru, za jedinou hodinu posílila o 7000 dolarů, tedy 150 290 Kč. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Článek

Ještě v pátek po 9. hodině ráno činil kurz 31 120 dolarů (668 160 Kč), už po 10. hodině se ale virtuální mince obchodovaly za 38 020 dolarů, což odpovídá 816 370 Kč. Tak velký skok rozhodně není obvyklý pro bitcoiny ani pro jakoukoliv jinou měnu.

Kurz bitcoinu je v posledních týdnech velmi důsledně sledován. V lednu totiž vůbec poprvé překročil čtyřicetitisícovou hodnotu, konkrétně se jedna mince v absolutní špičce obchodovala za 41 940 dolarů, což odpovídá 900 570 korunám. Ještě před koncem loňského roku byl přitom kurz pod hranicí 30 000 dolarů (664 180 Kč).

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Zlatá horečka je v plném proudu. Prodej bitcoinů v Česku vzrostl na dvojnásobek

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám