Hlavní obsah

Bitcoin pokořil nový rekord. Jedna mince se prodávala za 13 tisíc dolarů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nejvyšší hodnotu za poslední rok a půl vystoupal ve středu večer kurz bitcoinů. Případní zájemci za jednu minci zaplatili více než 13 000 dolarů, tedy v přepočtu přes 290 tisíc korun. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jen za letošní rok tak bitcoin více než ztrojnásobil svou hodnotu. V nejvyšší špičce se totiž ve středu večer jedna mince obchodovala za 13 880 dolarů (310 000 korun), přitom ještě v prvních měsících letošního roku se kurz pohyboval pod hranicí čtyř tisíc dolarů (89 500 Kč).

Tisícové skoky směrem vzhůru – počítáno v dolarech – bitcoiny zaznamenávají již od dubna letošního roku. I když kurz velmi často kolísá, v dlouhodobějším horizontu má rostoucí tendenci.

Je nicméně nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Poslední bitcoin v roce 2140

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl.

Předloni byl za autora bitcoinu označován americký podnikatel a vizionář Elon Musk, on nicméně toto tvrzení popřel.

Atraktivní je na bitcoinech to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů.

Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám