Hlavní obsah

Bitcoin pokořil další rekord. Za jediný den posílil o bezmála 80 000 korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoin se ve středu vyšplhal na historické maximum. V růstu se ale nejznámější kyberměna na světě nezastavila ani ve čtvrtek, kdy pokořila další rekord. Za pouhý den tak kurz posílil o bezmála 80 tisíc korun. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Za posledních 24 hodin byla nejnižší hodnota bitcoinu 19 412 dolarů (414 240 Kč), naopak nejvyšší činila 23 105 dolarů (493 050 Kč) – právě za takovou sumu se aktuálně nejznámější kyberměna obchoduje. To představuje rozdíl 3693 dolarů, tedy v přepočtu 78 880 Kč.

Naposledy se přitom bitcoin obchodoval za více než 20 000 dolarů (426 800 Kč) na konci roku 2017. Pak ale přišel velký pád, kdy kurz klesl až na méně než 4000 dolarů (87 550 Kč).

Bitcoin překonal absolutní rekord, jedna mince se obchoduje za téměř 450 000 korun

Internet a PC

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun. I tak představuje současný kurz historický rekord.

Někteří analytici navíc předpokládají, že kurz ještě poroste. „Je třeba si uvědomit, že při páru bitcoinu s americkým dolarem se v hlavním růstu podepsalo především dnešní zasedání americké centrální banky Fed a očekávaný stimul americké vlády na podporu ekonomiky,“ prohlásil Lukáš Baloga, hlavní analytik společnosti ProfitLevel.

„Z dlouhodobého hlediska můžeme po úspěšném proražení zmíněné hranice 20 000 USD očekávat kontinuální růst bitcoinu. Vlády totiž budou muset kvůli současným vysokým denním přírůstkům nově nakažených koronavirem i nadále stimulovat ekonomiku,“ doplnil Baloga.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za posledních 12 hodin

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin pokořil letošní rekord. A dál roste

Letošní rekord překonala ve čtvrtek ráno nejznámější kyberměna na světě – bitcoiny. Jedna virtuální mince se obchodovala za více než 14 tisíc dolarů, tedy...

Výběr článků

Načítám