Hlavní obsah

Bitcoin má zdatnou konkurenci. Zájem o virtuální měnu ethereum roste

Bitcoin se těší v poslední době nebývalému zájmu, bezesporu jde o nejpopulárnější virtuální měnu současnosti. Roste jí však zdatná konkurence. Do konce roku 2018 by hodnotu bitcoinu mohla překonat kryptoměna ethereum, domnívá se generální ředitel hedgeového fondu Polychain Capital Olaf Carlson-Wee. Tento fond se zaměřuje právě na kryptoměny.

Foto: ethereum.org

Logo virtuální měny ethereum

Článek

"U etherea jsme zaznamenali bohatší, organický vývojářský ekosystém, který se vyvíjí opravdu rychle, což je důvodem cenového růstu etherea. Ten je v současnosti mnohem výraznější než u bitcoinu," řekl Carslon-Wee agentuře Bloomberg.

Název ethereum může znít některým čtenářům povědomě, protože loni hackeři ukradli ethery v hodnotě miliónů dolarů. Přesto tato měna přitahuje zájem z různých odvětví, od financí až po zdravotní péči.

Její blockchain, tedy decentralizovaná databáze, která se používá u kryptoměn jako účetní kniha, toho dělá mnohem více, než je tomu v případě uživatelů bitcoinů, kde umožňuje poslat částku od jedné osoby ke druhé. Zastánci etherea se domnívají, že by mohl být univerzálně dostupným strojem pro provoz firem, protože tato technologie umožňuje lidem dělat komplexnější kroky sdíleným a decentralizovaným způsobem.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Logo bitcoinu

Bitcoin jasně vede. Zatím

Carlson-Wee není první, kdo předpovídá ethereu světlou budoucnost. Spoluzakladatel a výkonný partner Union Square Ventures Fred Wilson představil v nedávném rozhovoru ještě ambicióznější výhled pro tuto kryptoměnu. "Tržní kapitalizace etherea překoná tržní kapitalizaci bitcoinu do konce tohoto roku," prohlásil Wilson.

Hodnota bitcoinu loni vzrostla o více než 300 procent a nyní se tato kryptoměna prodává asi za 2300 dolarů (skoro 54 000 Kč). To je zhruba osminásobek hodnoty etheru. Druhá nejoblíbenější kryptoměna však získává rychle podíl na trhu.

Bitcoin má v současnosti na trhu s digitálními měnami téměř poloviční podíl. Ještě před třemi měsíci podle údajů Coinmarketcap.com měl bitcoin téměř 90procentní podíl. Naopak podíl etherea stoupl čtyřnásobně a nyní má téměř čtvrtinový podíl. Dech nabírají i jiné virtuální měny. Carlson-Wee je fanouškem měn auger, golem, zcash a monero.

21 miliónů mincí

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám