Hlavní obsah

Bill Gates: Bezpečný software je naší prioritou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Jestliže se hovoří o počítačích, tak se nikdy nenudím", sdělil zakladatel společnosti Microsoft, Bill Gates, v rozhovoru pro BBC, která se mimo jiné dotazovala na postoje společnosti k bezpečnosti softwaru Windows.

Foto: zoo Děčín
Článek

BBC: Nemyslíte si, že Microsoft podcenil nejen všechna nebezpečí přicházející ze stran nejrůznějších virů, ale také z jiných útoků, které Microsoft a jeho software postihly v uplynulých dvou letech?

Bill Gates: Ne, nikdy nemůžete podcenit snahy lidí, kteří se stále snaží za každou cenu někomu uškodit. Právě proto klademe na spolehlivost a bezpečnost práce s počítači resp. s jejich programy (tzv. trustworthy computing) nejvyšší důležitost.

Určitě si nikdo přede dvěmi lety nemyslel, že budou stovky miliónů našich uživatelů napojeny na náš autoupdate program a že budou okamžitě využívat jeho výhod - update systému na Service Pack 2 již provedlo okolo 100 miliónů lidí.

Jsme velmi rádi, že lidé pochopili, že jim tyto softwarové balíčky pomáhají zvýšit úroveň zabezpečení jejich počítače.

Hlasujte v anketě uložené pod článkem:
Věříte tvrzení Microsoftu resp. Billa Gatese?

BBC: Přesto existuje velké množství uživatelů, kteří tvrdí, že Microsoft k jejich problémům se systémem nepřistupuje dostatečně vážně a rychle.

Bill Gates: Samozřejmě že vždy je určité věci možno dělat lépe, což je naší nejvyšší prioritou. Víme, že je na tomto poli ještě mnoho práce. A také, že máme ke svým uživatelům závazky, které se snažíme plnit. Můžete si být jistí, že jim dostojíme.

BBC: Necítíte se jako oběť svého vlastního úspěchu? Vždy budete terčem útoků, protože jste největší...

Bill Gates: Samozřejmě, že naše pozice světové jedničky mnoho lidí popouzí. Stále však přicházíme s nejlepšími inovacemi, podporou...

BBC: Bude možnost updatu softwaru jedním z klíčových prvků nového Windows Longhorn?

Bill Gates: Ano, bude, neboť Longhorn přináší do počítačů obrovský pokrok. Je zároveň perfektním softwarem i pro nás vývojáře, protože jsme v něm zohlednili téměř všechny požadavky našich uživatelů.

BBC: Kdy očekáváte, že bude vydán?

Bill Gates: Zatím nejsme schopni říci přesné datum - hlavně chceme poskytnout co nejkvalitnější produkt vybavený co možná nejvíce  užitnými vlastnostmi. Cílem je vydat jej v průběhu roku 2006 - nic bližšího nevíme. Koncem tohoto roku poskytneme svým testerům Beta verzi a od jejich dojmů a doporučení se bude odvíjet přesnější datum uvedení platformy Windows Longhorn.

BBC: Nejste unaven neustálým poskytováním rozhovorů o počítačích?

Bill Gates: Ne, PC a práce s ním nám přináší neuvěřitelně pestrou a přelomovou pracovní náplň. Je pořád mnoho nových věcí, které teprve přijdou na trh a my chceme pomáhat lidem v jejich objevování, což je pro nás rolí nejdůležitější.

Anketa

"Věříte" Microsoftu resp. tvrzení Billa Gatese?
Ano, Windows XP jsou už kvalitním softwarem
43,1 %
Nejsem si jist
13,9 %
Ne
23,8 %
Vůbec ne, Microsoft bytostně nesnáším
19,2 %
Celkem hlasovalo 504 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám