Hlavní obsah

Bezdrátový internet zadarmo nabízejí už i kostely

Nejen osoby hledající lepší spojení s Bohem, ale také ti, kteří chtějí jen dobré připojení k internetu, mohou nyní zamířit do berlínských evangelických kostelů. Některé z nich totiž nabízejí takzvané „godspoty”, tedy bezplatnou wi-fi. Do konce roku by takových svatostánků v Berlíně a Braniborsku mělo být přes 200.

Foto: Martin Weiser , ČTK

Francouzský dóm v centru Berlína nabízí podobně jako některé další evangelické kostely v německé metropoli a Braniborsku internet zadarmo.

Článek

„Vidíme kostel jako místo komunikace. Je otevřeným místem, kde se lidé baví o různých myšlenkách, představách, názorech. Komunikace je integrální součástí naší víry, která vlastně znamená komunikaci mezi člověkem a Bohem a mezi lidmi. Proto by kostel měl být místem komunikace," vysvětluje myšlenku stojící za celým projektem evangelický farář Christoph Heil.

Godspotů je zatím v německém hlavním městě a v Braniborsku 16. Do konce roku by jejich počet měl narůst na 220, a když vše půjde podle představ zdejší evangelické církve, mělo by bezdrátový internet během příštího roku nabízet všech 3000 evangelických kostelů a církevních budov.

Foto: Martin Weiser , ČTK

Kostely nabízejí takzvané godspoty, tedy bezplatnou wi-fi.

„Takže, když budu mít někde v Braniborsku špatný signál, můžu prostě autem přijet k nejbližšímu kostelu a budu vědět, že se tam připojím," plánuje farář Heil, podle něhož je bezdrátové připojení moderní obdobou hodin na věžích kostelů.

Evangelická církev chce hotspotů do budoucna využít také k tomu, aby každá farnost na domovské stránce, která se člověku zobrazí po připojení, lidi informovala o tom, co považuje za důležité. „Může tam třeba být informace, že zítra bude církevní koncert nebo setkání mládeže," míní Heil, podle něhož se už o projekt zajímá také katolická církev i evangelické farnosti v dalších spolkových zemích.

Internet vs. mše

To, jestli se bezdrátové připojení v kostelech bude vypínat během mše, aby věřící nerozptylovalo, zatím není definitivně rozhodnuté. Heil sám z toho, že by lidé spíše než kněze sledovali mobil, ale velkou obavu nemá.

Velká většina věřících podle Heila zatím bezdrátový internet v kostelech přijala s nadšením. Zároveň ale připouští, že se najdou i kritici. „Říkají, že kostely byly doteď prakticky jediným místem, kde byl klid od rychlosti, konzumu a hlasitosti dnešního života," popisuje obavy ze změny evangelický farář. Některým dalším zase vadí, že se církev neustále přizpůsobuje moderní době.

Evangelická církev podle něj ale debatu vítá, právě proto, že chce být místem diskusí a výměny názorů. „Jsem přesvědčen o tom, že naše hotspoty vysílají signál o naší otevřenosti, o podpoře komunikace," uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám