Hlavní obsah

Bezdrátový internet v Americe i v prádelnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTA CLARA

Americký Seattle se stal vítězem třetího ročníku ankety pořádané společností Intel o Nejbezdrátovější město světa. Obyvatelé Seattlu mají neustálý bezdrátový přístup ke světové síti například v maloobchodech sítě StarBucks, v budovách Bank of America, na mezinárodním letišti Seattle-Tacoma, ale také ve veřejné rychloprádelně nebo baseballových hřištích.

Článek

Seattle velmi těsně porazil bývalé vítěze této ankety, kterými bylo v roce 2003 město Portland ve státě Oregon a o rok později San Francisco. Bezdrátové připojení k internetu prostřednictvím přenosných počítačů a jiných zařízení se tak stává součástí každodenního života Američanů.

Pro podniky představuje bezdrátový přístup k internetu konkurenční výhodu k přilákání zákazníků, města jej naopak používají ke zlepšení kvality života obyvatel.

S rostoucí dostupností sítí WiFi rostou také prodeje přenosných počítačů s možností bezdrátového připojení. Podle analytiků ze společnosti IDC budou mobilní zařízení se schopností bezdrátového připojení k internetu již za dva roky představovat 100 procent všech prodaných přenosných počítačů oproti loňským 65 procentům.

Američané oceňují výhody bezdrátové sítě v ložnici

Průzkum ukázal, že čtyři z pěti respondentů s domácí bezdrátovou sítí používají své počítače ve více pokojích i mimo dům. Mezi jejich nejčastější činnosti patří surfování po internetu (59 procent), posílání e-mailů přátelům a rodinným příslušníkům (49 procent) a zasílání fotografií (29 procent)

K nejoblíbenějším místům pro práci s počítačem je pro 41 procent účastníků výkumu ložnice, o procento méně lidí vyzvihuje obývací pokoj, jedna třetina si pochvaluje to, že mohou operovat na internetu na zahradě před domem.

Anketa
Využíváte služeb domácí bezdrátové sítě? Hlasujte v anketě uvedené pod článkem.

Bezdrátové sítě zaznamenají další rozmach s uvedením a rozšířením technologie známé jako WiMax (WiFi na Max). Ta bude zpočátku určena hlavně pro ta místa, která není možné spojit klasickou kabeláží či kde by bylo nákladné pevnou síť budovat.

WiMax je synonymem standardu 802.16 pro bezdrátové připojení do vzdálenosti 50 kilometrů, které dovolí přenést až 75 megabitů dat za sekundu. Nová technologie je rychlejší než současné bezdrátové sítě postavené na standardu Wi-Fi 802.11g (54Mbps). Wi-Fi navíc není schopna propojit místa vzdálená několik desítek kilometrů tak snadno, jako to činí její nástupce WiMax.  

Masové nasazení WiMax až v 2007

"Jsme přesvědčeni, že rok 2005 je obdobím, kdy se technologie WiMax prosadí do mnoha různých oblastí trhu tak, aby bylo možné zahájit první testy a počáteční dodávky WiMax zařízení," sdělil Keith Horn, viceprezident společnosti Fujitsu.

Intel oznámil dostupnost čipsetů pro WiMax už v dubnu [celá zpráva]. Jejich komerční použití však není plánováno dříve než na konec roku 2006 či počátek 2007, kdy se mají objevit první mobilní počítače, které budou využívat jeho služeb.

Anketa

Využíváte služeb domácí bezdrátové sítě?
Ano
50,2 %
Ne
49,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 201 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám