Hlavní obsah

Asus, Philips i Valve. EK vyšetřuje nekalé praktiky v internetovém prodeji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise vyšetřuje 15 podniků kvůli podezření na nekalé praktiky v internetovém prodeji, které spotřebitelům omezují možnost volby a znemožňují nákup zboží a služeb za nejnižší cenu. Vyšetřování se týká nabídky elektroniky, videoher a hotelových pokojů, píše agentura Reuters.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová

Článek

„Elektronický obchod by měl zajistit spotřebitelům širší výběr zboží a služeb i možnost nakupovat přes hranice," uvedla ve čtvrtek komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Komise v oblasti internetového prodeje spotřební elektroniky vyšetřuje firmy Asus, Denon & Marantz, Philips a Pioneer. Podezřívá je, že internetovým prodejcům omezují prostor pro stanovování vlastních cen zboží, jako jsou například notebooky.

Herní giganti

U videoher se vyšetřování týká společnosti Valve, která provozuje internetový obchod Steam, a výrobců videoher Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media a ZeniMax. Důvodem je obvinění z omezování nákupů na základě toho, ze které země zákazník pochází.

Kvůli stížnostem na internetové nabídky hotelových pokojů komise vyšetřuje také cestovní kanceláře Kuoni, REWE, Thomas Cook a TUI i hotelovou skupinu Melia.

Pokud komise odhalí porušování antimonopolních pravidel Evropské unie, může firmám vyměřit pokutu ve výši až deseti procent jejich ročních tržeb, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám