Hlavní obsah

Apple vyhrál antimonopolní spor týkající se hudebních přehrávačů

Americká technologická společnost Apple vyhrála soudní spor, ve kterém čelila obvinění z porušování antimonopolních zákonů potlačováním konkurence na trhu s hudebními přehrávači. Spor se táhl jednu celou dekádu.

Foto: Novinky

iPod Touch

Článek

Žaloba byla podána už před téměř deseti lety a týká se období, kdy software společnosti Apple omezoval používání jejích hudebních přehrávačů iPod pouze na hudbu z její internetové prodejny iTunes. Podle žaloby tak software odrazoval uživatele iPadů od přechodu ke konkurenčním hudebním přehrávačům.

Žalující strana, která zastupovala údajných osm miliónů poškozených spotřebitelů, požadovala odškodné 350 miliónů dolarů (7,7 miliardy Kč). To by se v důsledku antimonopolních zákonů mohlo až ztrojnásobit, upozornil ekonomický list The Wall Street Journal.

Osmičlenná porota v úterý nicméně dospěla k závěru, že Apple svým postupem antimonopolní zákony neporušil. Součástí procesu byl i videozáznam výpovědi, kterou krátce před svou smrtí v roce 2011 učinil zakladatel Applu Steve Jobs. „Děkujeme porotě za její službu a tleskáme jejímu rozhodnutí,“ reagovala na verdikt společnost Apple.

Firma tvrdí, že cílem softwaru, který žaloba kritizovala, bylo zajistit potřebné bezpečnostní prvky a poskytnout uživatelům různé užitečné funkce. „Vytvořili jsme iPod a iTunes, abychom svým zákazníkům poskytli ten nejlepší způsob poslouchání hudby na světě,“ uvedla společnost ve svém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám