Hlavní obsah

Apple se soudí o doménu s 22letým Britem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Americká počítačová firma Apple zahájila boj s 22letým internetovým nadšencem z Velké Británie, který si koncem roku 2000 zaregistroval doménu itunes.co.uk. Firma chce doménu pro svůj on-line obchod iTunes a jejího současného vlastníka obviňuje, že parazituje na její značce.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Brit Benjamin Cohen, který se v pouhých 17 letech stal milionářem, když vycítil příležitost internetu, se domény nechce bez boje vzdát. Doménu si registroval už v listopadu 2000, tedy v době, kdy vrcholila internetová horečka.

Apple chtělo doménu odkoupit, ale nabídlo málo

Cohen připouští, že Apple si podal žádost o registraci iTunes v říjnu 2000, prý ji ale držel v tajnosti až do prosince téhož roku. "Během jednání se společností Apple mně navrhli, že doménu koupí, nabídli ale příliš málo a my jsme to nepřijali," prozradil dnes Cohen světovým agenturám.

"Vyvolali právní spor, aby získali nad doménou kontrolu, my jsme ji ale zaregistrovali poctivým a rovným způsobem. Nemyslíme si, že bychom udělali něco špatného, a nevzdáme se," prohlásil ke sporu Cohen. Společnost Apple odmítla spor komentovat.

On-line obchody iTunes se spolu s přehrávačem iPod těší velké oblibě a ve Spojených státech jim patří prvenství na trhu. Apple nedávno vstoupil se službou iTunes i na evropský trh, avšak kvůli byrokracii mu to trvalo déle, než předpokládal. Služba iTunes je od června dostupná v Británii, Francii a Německu.

Firma se prý pouští do bitvy Davida s Goliášem

Každý, kdo si do internetového prohlížeče naťuká adresu itunes.co.uk, dostane se na stránky QuickQuid, které patří Cohenovi. Ten v tiskové zprávě, kterou na svých stránkách zveřejnil, spor přirovnává k pověstné bitvě Davida s Goliášem. Cohen založil koncem 90. let internetové stránky SoJewish, díky nimž se stal milionářem. Stránky QuickQuid řídí z domova.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple otevřel svůj první obchod v Evropě

Obrovské nadšení se zmocňilo britských fanoušků americké počítačové firmy Apple, která v sobotu ráno v londýnské Regent Street otevřela svůj první značkový...

Výběr článků

Načítám