Hlavní obsah

Američtí senátoři si zvou na kobereček zástupce Twitteru, Facebooku i Googlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Výbor amerického Senátu pro zpravodajské služby vyslechne zástupce velkých internetových firem, šéfa Twitteru Jacka Dorseyho, provozní ředitelku Facebooku Sheryl Sandbergovou a zástupce Googlu. Jde o součást vyšetřování vnějších snah o ovlivnění amerických voleb.

Foto: Leah Millis, Reuters

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

Místopředseda výboru Mark Warner předeslal, že senátoři budou chtít znát plány internetových firem a budou je chtít vyzvat ke vzájemné spolupráci při řešení problému, který se projevuje údajnými zahraničními snahami o ovlivnění amerických voleb.

"Ze všech důkazů, které tento výbor doposud viděl, vyplývá, že společnosti provozující tyto platformy – zejména Facebook, Instagram, Twitter, Google a YouTube – stále čeká spousta práce," řekl Warner.

Výbor situaci řeší několik měsíců

Výbor se problémem zabývá už několik měsíců. Na naléhavosti ještě získal v úterý, kdy Facebook oznámil, že zaznamenal novou koordinovanou snahu o politické ovlivňování uživatelů Facebooku před listopadovými volbami do Kongresu.

Šéf Twitteru Jack Dorsey v úterý prozradil, že kongresmanům řekne, že jeho společnost "nepoužívá politickou ideologii k jakýmkoli rozhodnutím". Twitter podle něj má zájem na tom, aby na platformě byly slyšeny všechny hlasy.

Ve Spojených státech je nadále žhavým tématem údajné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016. Dlouhodobě se jím kromě kongresmanů zabývá i tým zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám