Hlavní obsah

Americký senátor chce zakázat počítačovou hru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký senátor za stát New York Charles Schumer ostře vystoupil proti nové počítačové hře "25 to Life", která má přijít v létě na trh. Je podle něj natolik násilná, že by měla být zakázána.

Článek

Hra má klasickou zápletku - buď se hráč postaví na stranu zákona a stane se policistou, nebo na stranu podsvětí jako gangster.

V USA již řadu let politici kritizují sérii her Grand Theft Auto, kde hráč vraždí lidi například autem. Nová hra "25 to Life" podle senátora tuto kontroverzní aplikaci v násilnostech ještě předčí a neměla by se tedy k lidem dostat.

"25 to Life dělá z počítačové hry Grand Theft Auto program vhodný do dětského pokojíku," citoval senátora v pondělí server News.com.

Série Grand Theft Auto přitom vyvolává diskuse už řadu let. Podle mínění mnohých zobrazuje až příliš mnoho násilí, krve a přečinů proti zákonu.

V únoru dokonce soudní dvůr státu Albama hru GTA označil za jeden z hlavních podnětů k vraždě dvou policejních důstojníků a dispečera [celá zpráva].

Anketa
Myslíte si, že by se měla počítačová hra "25 to Life" zakázat? Hlasujte v anketě uvedené pod článkem.

Hráči "25 to Life", kteří se přidají na stranu kriminálníků, budou moci v souboji s policií používat také obyvatele virtuálního města jako lidské štíty, zatímco se je budou strážci zákona snažit zničit všemi dostupnými prostředky.

Senátor dokonce požádal Microsoft a Sony, kteří jsou tvůrci konzolových systémů Xbox a PlayStation 2, kam hra také míří, aby ukončili jednání se společností Eidos, jenž je za vývoj aplikace odpovědná.

"Poslední věcí, kterou v New Yorku potřebujeme, je posilovat destruktivní kulturu násilí a vystupování proti právu a zákonu. Malý Honzík by se měl učit číst, ne jak vraždit policisty," uvedl Schumer.

"25 to Life" je označena jako 17+, nesmí se dostat do rukou mladších hráčů díky velké míře zobrazovaného násilí, krve, sexuálních podnětů, nespisovných výrazů a drogové problematiky," uvádí na své webové stránce Eidos.

Anketa

Myslíte si, že by se měla hra "25 to Life" zakázat?
Ano
28,3 %
Ne
71,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2757 čtenářů.

Grand Theft Auto

GTA stačila v době svého uvedení vzbudit mnoho kontroverzních postojů. Mezi úkoly, kterými jste pověřeni, patří krádeže automobilů, odstraňování nepohodlných osob, ale i třeba roznášení pizzy či vození lidí taxíkem. Možností je doslova nepřeberně. Bez vražd a zlodějny se ale GTA neobejde - závody s policisty jsou na denním pořádku. Grand Theft Auto byla loni oceněna titulem "Hra roku" (Video Game Awards, prosinec 2004). Tržby z jejího prodeje jsou jen na území USA odhadovány na několik miliard dolarů.

Reklama

Související články

Soud: Videohra zavinila vraždu tří lidí

Soudní dvůr ve městě Tuscaloosa v Albamě prohlásil, že k vraždě dvou policejních důstojníků a dispečera, která se odehrála v roce 2003, navedla teenagera...

Výběr článků

Načítám