Hlavní obsah

Akcie Applu klesly poprvé za 16 měsíců pod 400 dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie amerického technologického giganta Apple klesly ve středu poprvé od prosince 2011 pod hranici 400 dolarů. Trh tím reagoval na slabý odhad tržeb jeho klíčového dodavatele. Ten vyvolal u investorů obavy ze slábnoucí poptávky po telefonech iPhone a tabletech iPad.

Foto: ČTK/AP

Viceprezident firmy Apple Peter Schiller

Článek

Kurz akcií Applu ve druhé polovině obchodování v New Yorku klesl dočasně těsně pod 400 dolarů. Poté se vrátil na zhruba 403 dolarů, což znamenalo denní ztrátu přes pět procent. Ze svého maxima 705,07 dolaru z 12. září loňského roku ztratila firma již více než 40 procent své hodnoty.

Firma Cirrus Logic, která pro iPhony a iPady dodává čipy, v úterý večer odhadla, že její čtvrtletní tržby se budou pohybovat mezi 150-170 milióny dolarů. To je výrazně pod odhadem trhu, který čekal více než 190 miliónů dolarů.

Cirrus Logic rovněž varovala před růstem svých zásob na rekordních 23,3 miliónu dolarů a odůvodnila to sníženým odhadem prodeje jednoho produktu od nejmenovaného zákazníka. Trh se obává, že může jít o telefon iPhone, který čelí ostré konkurenci chytrých telefonů založených na konkurenčním systému Android.

Předtím akcie Applu už oslabila zpráva o propadu tržeb tchajwanské Hon Hai Precision Industry za první čtvrtletí o 19 procent. Hon Hai je hlavním smluvním výrobcem pro Apple. "Je to připomínka slábnoucí poptávky a problémů kolem produktů Apple," řekl agentuře Reuters k těmto zprávám Shannon Cross z firmy Cross Research. Investoři budou nyní čekat na úterní výsledky samotného Applu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám