Hlavní obsah

AGP i PCI Express grafika spolupracují v jediném PC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost VIA uvádí na trh nové čipsety pro procesory Intel Pentium 4 (patice 775), které mají vynikat jak cenou, tak svými užitnými vlastnostmi a výkonem.

Foto: Stanislava Dvořáková

Z očí masek i doprovodů se dala vyčíst otázka: "A co bude dál, co nás všechno ještě čeká?"

Článek

Počítačů, které si dnes nedokáží poradit s rozšiřujícími kartami vybavených rozhraním PCI Express, pomalu ubývá. Produkty určené do postaršího AGP slotu se vyskytují stále vzácněji, avšak většina uživatelů má ve svém PC právě tyto "nemoderní" AGP karty, které samozřejmě v nové PCI Express desce použít nelze. O to více je potěšující příchod prvního a zatím jediného motherboardu, který obsahuje jak AGP tak PCI Express slot.

Společnost VIA uvedla celkově tři čipsety, které budou pohánět nové základní desky postavené na jejich základě. Všechny podporují rychlost sběrnice do maximálních 1066MHz, mohou být osazeny jak DDR1 tak DDR2 paměťovými moduly (zde záleží na konečném výrobci, jak je nakonfiguruje) a umí rozjet PCI Express karty.

Více v tabulce:

PT880 PROPT894PT894 PRO
FSB(MHz)533/800/1066533/800/1066533/800/1066
Paměťové modulyDDR/DDR2DDR/DDR2DDR/DDR2
Grafické rozhraníPCIe+AGPPCIe2xPCIe
Na trhuúnor 2005únor 2005březen 2005

Logika PT880 PRO je vyjímečná začleněním jak AGP tak PCI Express slotu - je to současně jediná deska, která na platformu s paticí 775 přináší AGP port. Můžete zde provozovat až dvě grafické karty (jednu v AGP, druhou v PCIe) - tato featura však není určena ke zvyšování výkonu ve 3D hrách, ale k možnosti zapojit k PC současně čtyři monitory. 

PT894/PRO jsou určeny pro náročnější uživatele, protože je firma VIA výkonově pozicuje na úroveň dosavadních i925X čipsetů. Jediný rozdíl mezi klasickou a "PRO" verzí spočívá v osazení dvou PCI Express slotů v případě PRO varianty. PT880 PRO tak může být použita pro provoz dvou grafických karet.

Cílem technologie "Video GFX", se kterou dnes reálně přichází VIA, však není konkurovat známé NVIDIA SLI (jedná se rovněž o podporu dvou grafických karet, ale na deskách s čipsety nFORCE 4 ULTRA, s 30 - 50 procentním výkonovým dopadem na rychlost renderování herních 3D enginů) - začlenění "Video GFX" na čipsetu PT880 PRO uživateli umožní pohon až čtyř monitorů zapojených k jedinému PC pravděpodobně bez dopadu na výpočetní sílu počítače v herních enginech. 

Společnost VIA veškeré své nové čipsety cenově pozicuje pod i915/i925, se kterými svádí velmi rovné výkonové souboje (například v testu enkódování videa na serveru TechReport). Bohužel je pro tyto výrobky nutno říci, že na trh přicházejí poměrně pozdě - Intel své i915/i925 dokázal uvést již minulý rok v červnu a na příští měsíce plánuje vydat čipsety i945/i955 - ty budou určeny pro jeho nové několikajaderné procesory, jež výkon domácího počítače posunou opět o notný kus dále.

Reklama

Výběr článků

Načítám