Hlavní obsah

Adobe: Vlajka softwarových pirátů vlaje vysoko

Právo, Antonín Falta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Adobe je jednou z mnoha firem, které se bytostně dotýká používání pirátských kopií jejího softwaru. Česká republika patří k zemím, kde by poměr softwarového pirátství měl být přece jenom o hodně nižší, řekl Najeeb Khan ze společnosti Adobe.

Foto: Pavel Čempěl

Venkovní areál aquacentra v Bohumíně. Hned vedle něj je adventure golf a plážový volejbal.

Článek

Patříte mezi světově uznávané odborníky na boj proti softwarovému pirátství. Jaké jsou nejčastější příčiny tohoto rozšířeného jevu v Evropě?

Především nedocenění hodnoty duševního vlastnictví a toho, jaký tato protispolečenská činnost bude mít dopad na ty, kdo do něj investují. Představte si třeba, že vlastníte plemenného býka, který má obrovskou hodnotu pro chov. Telata prodáváte do mnoha zemí. Přijde však hladový muž s nožem, pro kterého je váš býk snadná a rychlá cesta k uspokojení hladu. Vy ale přijdete o celé jmění a společně s vámi tratí i ti, kteří s vámi obchodovali.

Jak dopadlo podle vašich nejnovějších statistik Česko?

Česko je na tom dobře ve srovnání s ostatními trhy. Ovšem když se podíváte na obrovský ekonomický pokrok, kterého dosáhlo v mnoha oblastech, potom by poměr softwarového pirátství měl být přece jenom o hodně nižší.

Zlepšila se proti minulým rokům v softwarovém pirátství situace?

Na tuto otázku je těžké odpovědět jednoduše. Podívejme se na to trochu z jiné strany a položme si otázku: Je Adobe spokojeno s počtem legálních uživatelů v průběhu posledních dvou let?

Ano, jsme spokojeni, naši distributoři přiměli velké klienty užívající náš software k zakoupení licencí. Budeme se dále snažit o to, abychom přesvědčili své klienty, aby pochopili, jak škodí svému obchodu, pokud nevyužívají plný potenciál softwaru, tím, že jej legálně nekupují. Tedy ani neinvestují do školení, inovací a používání nejlepších nástrojů pro práci.

Jaké programy se nejčastěji nelegálně rozšiřují?

U společnosti Adobe je to Photoshop, Acrobat a balík produktů Creative Suite.

Kdo jsou současní softwaroví piráti? Jsou to studenti, kteří si přivydělávají, nebo se jedná o organizované skupiny?

Je to velká směs lidí. Studenti, kteří chtějí užívat software a nemohou si jej dovolit, tak ho prostě ukradnou. Zcizil by ale stejný student hamburger u McDonald"s, kdyby měl hlad, nebo kabát, kdyby mu byla zima? Asi těžko...

Pak máte vychytralého podnikového uživatele, který si myslí, že zákony platí jen pro druhé. Například si koupí dvě licence a používá jich osm. Většinou se sám před sebou ospravedlňuje tím, že je velkým klientem Adobe, kterého si netroufáme kontrolovat. To je ovšem omyl. My hledáme spravedlnost vždy, když byla ukradena naše autorská práva. Vlajka softwarových pirátů, bohužel, vlaje stále vysoko!

Jaké škody pirátství přináší?

Můžeme začít tím, že piráti nevytvářejí žádná pracovní místa. Oni je naopak kradou. Neplatí daně a podporují další v neplacení. Největším problémem je, že místní softwaroví výrobci ztrácejí sebevědomí a přestávají vytvářet nové programy. Takže pirátství vlastně ničí lokální softwarový průmysl a tím zvyšuje závislost na dováženém softwaru.

Navíc mladá generace nevidí pozitiva v kariéře tvůrce počítačových programů. Stát potom zakrňuje z hlediska kreativního myšlení a designu. Tuto skutečnost považuji za nejvíc škodlivou.

Co konkrétně děláte pro snížení pirátství?

Vydáváme mnoho energie na to, abychom vzdělávali lidi. Ptáme se jich, nasloucháme jejich odpovědím. Snažíme se měnit jejich špatné názory. Snažíme se uživatelům co nejvíce ulehčit koupi našich produktů. Vysvětlujeme výhody legálního softwaru. Věříme, že pozitivní sdělení žije déle nežli negativní.

Také nezapomínáme na technické bariéry, abychom zabránili kopírování. Můžeme dokonce omezit upgrady a updatování softwaru těm uživatelům, kteří pirátství podporují. A samozřejmě spolupracujeme s antipirátským sdružením BSA proti těm, kteří porušují autorská práva.

Poraďte jako uznávaný odborník: jak mohou samotní uživatelé pomoci snížit softwarové pirátství?

Jsem velmi rád, že jste se na to zeptal. Vezměme si například podnikové uživatele. Ti by se měli ptát sami sebe, co skutečně získávají používáním nelegálního softwaru. Ušetří tím jedno nebo jeden a půl procenta z jejich celkových nákladů na informační technologie - přitom však vystavují svoji společnost obrovskému riziku. Stojí to skutečně za to?

U individuálního uživatele je to prostě otázka etiky. Berete si vždy, co chcete, i když si to nemůžete dovolit? Ne...tak proč by to mělo být u softwaru něco jiného? Prostě přestaňte používat software, pokud za něj nemůžete zaplatit.

Můžete najít jinou cestu, jak užívat legální software. Například má-li někdo načerno zkopírovaný Photoshop, může si koupit Photoshop Elements, který umí pravděpodobně vše, co tento uživatel využije, a stojí jen zlomek ceny Photoshopu. Tak proč riskovat?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám