Hlavní obsah

Zemřel etický hacker Dan Kaminsky. Bylo mu 42 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku pouhých 42 let zemřel jeden z nejznámějších světových odborníků na kyberbezpečnost Dan Kaminsky. Informoval o tom server Security Week, zprávu ale následně potvrdili i rodinní příslušníci.

Foto: Osobní archiv Dana Kaminskyho

Dan Kaminsky na snímku z roku 2015.

Článek

Kaminsky se proslavil především svou prací – objevováním zranitelností v počítačových systémech. Právě on jako první objevil rootkit, který maskoval škodlivé programy na hudebních CD nosičích od Sony BMG. Stejně tak stál za zjištěním, že systémy DNS sloužící k převádění doménových jmen na číselnou podobu mají vážnou zranitelnost.

Už od svých mladých let byl velmi aktivní v hackerské komunitě, avšak své znalosti uplatňoval k pomáhání ostatním. Patřil mezi etické hackery, založil dokonce vlastní bezpečnostní firmu White Ops.

Ve věku 91 let zemřel jeden z tvůrců počítačové myši

Hardware

Patřil také k pravidelným řečníkům na konferencích Black Hat či DEFCON. Že šlo o opravdovou kapacitu světa kybernetické bezpečnosti, potvrzuje i fakt, že si ho najímaly přední technologické společnosti, jako jsou Cisco, Avaya či IOActive.

V roce 2010 byl vybrán organizací ICANN jako jeden z nejdůvěryhodnějších lidí pro správu kořenového klíče k DNSSEC. Jde o systém proti podvržení a úmyslné manipulaci s DNS.

Kaminsky zemřel minulý týden v pátek náhle ve věku 42 let, světová média o jeho úmrtí informovala již během víkendu. Následně zprávu o smrti potvrdili také jeho příbuzní. Co přesně bylo příčinnou smrti, není známo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám