Hlavní obsah

Zákeřný virus se snaží získat fotografii uživatele a informace o platební kartě

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít uživatelé před nově objeveným škodlivým kódem, který jim může udělat čáru přes rozpočet. A to doslova – prostřednictvím nezvaného návštěvníka se totiž kyberzločinci snaží z důvěřivců vylákat citlivé údaje. Před hrozbou varovali bezpečnostní experti antivirové společnosti Kaspersky Lab.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Virus Acecard se šíří především přes sociální sítě a e-maily, ještě přesněji prostřednictvím odkazů na podvodné webové stránky obsahující nějaké zajímavé video. Na nich je uživatel vyzván k tomu, aby nainstaloval aktualizaci Adobe Flash Playeru, tedy pluginu, který je potřebný právě k přehrávání videí.

Místo updatu si však důvěřivci do svého počítače stáhnou právě nezvaného návštěvníka. Sluší se podotknout, že nově objevený nezvaný návštěvník v současnosti útočí výhradně na smartphony s operačním systémem Android.

Virus v mobilu číhá

Na nich pak virus vyčkává na svou příležitost. Aktivuje se až ve chvíli, kdy chce uživatel spustit nějakou aplikaci, která dokáže pracovat s kreditní kartou. Jde tedy o nejrůznější programy internetového bankovnictví a internetových obchodů.

Po jejich spuštění se na dotykovém displeji zobrazí informace o tom, že je nutné zadat informace o platební kartě, a to včetně ověřovacích údajů. Důvěřivci se přitom mohou mylně domnívat, že data zadávají skutečně do dobře známé aplikace, ve skutečnosti je ale podvodníkům naservírují jako na zlatém podnosu.

„Okno s žádostí o vyplnění citlivých údajů se zobrazuje přes legitimní aplikace. Méně pozorní uživatelé tak nemají moc velkou šanci zjistit, že jde o podvod,“ varoval bezpečnostní expert společnosti McAfee Bruce Snell.

Pouze s informacemi o kartě se přitom útočníci nespokojí. „Po opsání číselných kombinací z karty žádají kyberzločinci o další doplňující informace. Chtějí jméno, adresu, datum narození, a dokonce i aktuální fotku s občanským průkazem,“ doplnil Snell.

Vybílí účet, založí půjčku

Všechna tato data mohou počítačoví piráti zneužít nejen k vybílení cizího účtu, ale například i k založení půjčky na majitele účtu apod. Hrozbu tedy není vhodné podceňovat, protože kyberzločinci mohou uživatele připravit klidně i o peníze, které na účtu nemají.

Řada bank samozřejmě v dnešní době používá různé systémy ověření, které mají podobnému zneužití zamezit. Například platby kartou je nutné potvrzovat ještě SMS zprávou. Vzhledem k tomu, že se útočníci dostanou do chytrého telefonu, nebude jim činit žádný problém i potvrzovací zprávy odchytávat.

Virus Acecard se doposud šířil především na asijských počítačových sítích. Není nicméně vyloučeno, že jej kyberzločinci nasadí také v Evropě, či dokonce v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám