Hlavní obsah

Webkamery mohou útočníci na počítačích od Applu spustit na dálku

Novinky, ort

Velmi nepříjemný bezpečnostní bug byl odhalen na počítačích s logem nakousnutého jablka. Útočníci mohou na dálku aktivovat webkameru bez vědomí majitele. Trhlina se však týká výhradně uživatelů, kteří používají aplikaci Zoom, chyba tedy není na straně Applu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zoom je na počítačích Mac poměrně populární aplikace, která dovoluje snadno uskutečňovat hromadné videokonference.

V současnosti však podle serveru The Verge byla v tomto programu objevena trhlina zabezpečení, kterou mohou zneužít počítačoví piráti k aktivování webkamery na dálku. A tedy k tomu, aby šmírovali uživatele.

Uživatele nasměrují na podvodné stránky

K úspěšnému útoku stačí, aby majitele této aplikace a stroje od Applu nasměrovali na nějaké podvodné webové stránky. Prostřednictvím nich pak kameru aktivují na dálku.

Problém se nepodaří vyřešit ani tak, že aplikaci Zoom odinstalujete. Celý program je totiž nastavený na spolupráci s webovým serverem, který zůstane v operačním systému macOS aktivní i po deaktivaci programu.

Jediným řešením je tedy aktualizovat na nejnovější verzi Zoomu, která má již bezpečnostní problémy vyřešené. Případně je možné také v nastavení zakázat tomuto programu používat webkameru.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám