Hlavní obsah

Vyděračský virus požaduje výkupné v bitcoinech

Novinky, mif

Antivirová společnost Eset objevila novou podobu vyděračského viru zvaného CTB-Locker. Ten se šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů a dokáže zašifrovat data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak počítačoví piráti požadují výkupné.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Nová hrozba se podle bezpečnostních expertů šíří v současnosti v Evropě a latinské Americe. Kyberzločinci v nevyžádané zprávě tvrdí, že posílají faxovou zprávu – ta má být umístěna v příloze e-mailu.

Ve skutečnosti se v ní ale ukrývá malware, který otevře zadní vrátka do systému dalším nezvaným návštěvníkům, a to konkrétně zmiňovanému viru CTB-Locker. Ten zašifruje data uložená na pevném disku a za jejich odemčení požaduje výkupné v bitcoinech, v přepočtu jde o téměř 50 tisíc korun.

Výkupné by ale lidé neměli platit, protože nemají žádné záruky, že data budou skutečně zpřístupněna. Z podobných případů, které se objevovaly v minulosti, dokonce vyplývá, že nedochází k odšifrování dat prakticky nikdy. Jediným řešením je počítač odvirovat.

„CTB-Locker se od známějšího a rozšířenějšího CryptoLockeru liší především způsobem využití šifrovacího algoritmu. Jinak je to obdobná hrozba, a platí pro ni stejná pravidla pro prevenci: zálohovat data, aktualizovat software a chránit počítače,“ doporučil Pablo Ramos, ředitel výzkumu společnosti Eset v Latinské Americe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám