Hlavní obsah

Vláda zkoumá, jak se bránit hackerům

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemské internetové společnosti se vážně připravují na případný masivní útok hackerů, který by mohl vážně ochromit nebo zcela vyřadit z provozu důležité internetové sítě a ohrozit tak českou ekonomiku či bezpečnost. Cílem takových útoků mohou například být banky, mobilní operátoři, ale i státní správa. Riziko nepodceňuje ani česká vláda, která nedávno schválila novou strategii kybernetické bezpečnosti.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Při takovém „výpadku“ by například mohlo přestat fungovat internetové bankovnictví, někteří hovoří ještě o katastrofičtějších scénářích, podle kterých by mohla zkolabovat například energetika.

„Hackerský útok na řídicí systémy a přenosové soustavy se nepochybně vyloučit nedá. Nedávno například hackeři zřejmě z Ruska vyčerpali z britských bank stovky miliónů liber. To, co vláda dělá, pokud jde o kyberterorismus, je správná věc, ale mohli jsme začít trochu dříve. Řada nepřátelských aktivit se odehrává v kyberprostoru, je třeba mu věnovat odpovídající pozornost,“ řekl Právu odborník na bezpečnost Andor Šándor.

Podle něj by první na ráně byly státní instituce. „Nedá se vyloučit ani útok na vojenské cíle či jaderná zařízení. Každopádně by mohl nastat nepříjemný kolaps státní správy nebo energetického sektoru,“ řekl Šándor.

Fénix pojistkou

Odborníci poukazují na to, že situace „blackoutu“ sice ještě nenastala, ale v posledních dvou letech si hackeři více dovolují.

Na česká média, banky a mobilní operátory hackeři například zaútočili na jaře 2013, žádné větší škody ale nenapáchali. Spekulovalo se, že za útoky ve skutečnosti stálo testování, jak snadné je takové cíle elektronicky napadnout.

Někteří významní provozovatelé internetových služeb jsou sdruženi pod projektem Fénix, který by v případě výpadku internetu fungoval jako pojistka.

„Pokud hackeři napadnou internetové sítě, členové projektu Fénix pojedou na tzv. nouzový režim – přepnou provoz do zabezpečeného módu, který zajistí jim i jejich klientům zabezpečený provoz,“ uvedl Mikuláš Labský, šéf IT společnosti ČD-Telematika, která patří k největším telekomunikačním operátorům v Česku a která poskytuje síťové služby například státním institucím. Společnost, která poskytuje i monitoring bezpečnostních incidentů na internetu, je členem projektu Fénix, podobně jako například Seznam.cz.

„Členové Fénixu jsou aktivní a připravenost neberou na lehkou váhu. Zároveň doufáme, že k praktickému nasazení konkrétních technickobezpečnostních pravidel nikdy nedojde a ve skutečném prostředí internetu nebude třeba krajních řešení,“ dodal Labský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám