Hlavní obsah

Ve využívání a ochraně biometrických dat patří Česko k průměru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Česká republika patří v Evropské unii k průměru, pokud jde o využívání biometrických dat a jejich ochranu. Vyplývá to z analýzy provedené společností Comparitech na základě údajů z 52 vybraných zemí, včetně všech členských států EU s výjimkou Chorvatska. Vůbec nejhůře v hodnocení dopadla Čína, avšak o moc lépe neskončily například ani Spojené státy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Comparitech při svém průzkumu v jednotlivých zemích sledovala míru vyžadování biometrických údajů a také to, jak velká pozornost je věnována ochraně dat při jejich využívání a uchovávání. Většina zemí shromažďuje data cestujících, například při vydávání víz nebo při kontrolách na hranicích. Řada států při různých postupech prověřuje otisky prstů. Všechny, ovšem v různé míře, využívají i rozpoznávání obličejů kamerovými systémy. Nejvíc negativně je v tomto směru hodnocena Čína.

Comparitech se označuje za internetovou stránku poskytující informace, nástroje a srovnání, která pomáhají spotřebitelům v USA, Velké Británii i jinde při zkoumání a porovnávání technologických služeb.

Zpráva o výsledcích průzkumu, zveřejněná na webu Comparitech, poukazuje mimo jiné na to, že ač mnoho států považuje biometrická data za citlivá, jejich využívání je ve valné míře schvalováno. Členové EU podle společnosti v hodnocení dopadli celkově lépe díky unijnímu Obecnému nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).

Pětici „nejlepších“ zemí tvoří členové EU. Z 25 základních hodnotících bodů (vyšší hodnota přitom znamenala horší výsledek) dostaly 11 bodů Irsko a Portugalsko a 12 bodů Kypr, Británie a Rumunsko. Česko je mezi jedenácti unijními státy, které jsou hodnoceny 13 body. Slovensku analýza přiřkla 15 bodů, zatímco Estonsku, které v EU skončilo nejhůře, 18.

Využívání biometrických údajů ve firmách by se mělo omezit, doporučil ÚOOÚ

Bezpečnost

Poslední příčku v celém žebříčku obsadila s 24 body jednoznačně Čína, kterou od plných 25 bodů „zachránilo“ jen to, že nemá biometrický volební systém, konstatuje zpráva. Comparitech v analýze poukazuje zejména na rozsáhlou celostátní biometrickou databázi, která se nyní rozšiřuje o záznamy DNA, na „rozšířené a invazivní“ využívání technologie rozpoznávání obličejů kamerovými systémy, zneužívané zejména ke sledování muslimské menšiny Ujgurů. V nejlidnatější zemi zcela chybí ochrana pracujících v zaměstnání.

Pro srovnání, USA, které skončily čtvrté „od konce“, analýza přiřadila 20 bodů. Technologická vyspělost Spojeným státům umožňuje rozsáhlejší využívání biometrických dat, než je tomu jinde, třeba v Rusku, které bylo ohodnoceno 16 body.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám