Hlavní obsah

Uživatelé mají strach z odposlouchávání mobilů, nastavení ale pozornost příliš nevěnují

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré telefony jsou pro drtivou většinu uživatelů v dnešní době již naprostou samozřejmostí. Tím, jak se rozrůstá nabídka jejich dovedností, ale zároveň rostou obavy uživatelů z možné sledování a odposlouchávání. Paradoxně nastavení zabezpečení ale příliš mnoho uživatelů pozornost nevěnuje, dokládá to průzkum antivirové společnosti Kaspersky Lab.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Stále více lidí se začíná zajímat o to, jakou za sebou zanechávají digitální stopu a do jaké míry je cizí činitel schopen sledovat jejich aktivity na internetu. Například 61 % lidí nemá rádo, když musí internetové stránce nebo aplikaci udělit přístup ke své aktuální poloze. Takto nespokojených lidí přitom ještě před dvěma lety bylo výrazně méně – 39 %,“ komentoval výsledky průzkumu Dmitry Aleshin, odborník ze společnosti Kaspersky Lab.

Podle něj více než polovina uživatelů (56 %) má také špatný pocit z toho, že někdo může sledovat všechno, co na mobilu dělají. Zhruba stejný počet lidí (50 %) se bojí, že je někdo vystopuje na základě funkce určování polohy.

Obavy mají reálné kořeny

Je však nutné podotknout, že obavy uživatelů mají reálné kořeny. „Zjistili jsme, že aplikace mají nejen přístup k velkému množství dat, jako jsou poloha zařízení, kontakty nebo uživatelské aktivity, ale také často pracují na pozadí, aniž by o tom uživatel věděl. Až 83 % aplikací pro Android má přístup k uživatelským citlivým údajům a 96 % z nich se dokáže bez souhlasu uživatele spustit,“ prohlásil Aleshin.

Často za to ale mohou samotní uživatelé, téměř polovina z dotázaných (47 %) totiž přiznala, že nekontroluje oprávnění předinstalovaných mobilních aplikací na svých zařízeních s Androidem nebo iOS. Každý pátý člověk (21 %) pak nevěnuje pozornost oprávněním aplikací, které si chce nově stáhnout a nainstalovat.

Kontrolovat nastavení a oprávnění

Pokud lidé nebudou nastavení svých přístrojů a oprávnění jednotlivých aplikací při instalaci věnovat větší pozornost, jen těžko zabrání tomu, aby skutečně nemohly být jejich přístroje sledovány.

„Mobilní aplikace nám každý den pomáhají ve spoustě situací. Upravujeme s jejich pomocí fotografie, komunikujeme s kamarády, hrajeme hry nebo rezervujeme stůl v restauraci. I když jich máme ve svých mobilech celou plejádu, v mnoha ohledech jim nedůvěřujeme. Většina uživatelů má na jednu stranu strach, že aplikace sledují jejich pohyb. Na druhou stranu ale nedělají nic pro to, aby podobným problémům předcházeli,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Reklama

Výběr článků

Načítám