Hlavní obsah

Unikátní simulační hra naučí diplomaty a úředníky bojovat proti hackerům

Kyberútoky jsou stále častější a nebezpečnější. I proto antivirová společnost Kaspersky vyvinula ve spolupráci s neziskovou vzdělávací organizací DiploFoundation unikátní on-line simulační hru, která má připravit diplomaty a úředníky na nájezdy hackerů. Novinky.cz vyzkoušely hru jako jediné médium v Česku.

Foto: Novinky

Hráči ovlivňují chod hry prostřednictvím akčních karet, které jsou k dispozici pro každé kolo.

Článek

Aby mohli lidé čelit hackerům, musí nejprve porozumět rizikům a hrozbám v kyberprostoru. Na to pochopitelně navazuje znalost toho, jak podobným nájezdům hackerů předcházet, vyhodnocovat je a účinně na ně reagovat.

Škola hrou v tomto případě funguje skvěle. Celý vzdělávací kurz probíhá v prostředí KIPS, což je zkratka Kaspersky Interactive Protection Simulation. Jde o interaktivní fiktivní prostředí, které má za cíl napodobovat kybernetické útoky. Účastníci hry hrají diplomaty ve fiktivním světě, který čelí útoku na První výbor OSN.

Hlavním cílem této simulace je shromáždit všechny potřebné důkazy a technické informace, aby bylo možné během simulace odpovědět na co nejvíce otázek, včetně toho, co nebo kdo je zamýšleným cílem, jaké techniky byly použity, jak závažný je incident a kdo stál za útokem.

Foto: Novinky

Takto vypadá ve hře fiktivní mapa světa KIPS.

Jeden novinář z každé země

Kaspersky umožnil vybraným novinářům – vždy jednomu z každé země – novou hru vyzkoušet. Zapomeňte na propracovanou 3D grafiku, kterou se chlubí nejnovější herní trháky, v tomto titulu jde především o vědomosti.

I proto tvůrci kladli velký důraz na to, aby herní prostředí bylo co nejpřehlednější. Má jen několik přepínacích obrazovek: obrazovku fiktivního světa s jeho strukturou a hrozbami, obrazovku rozhodování, kde se objevují hrací karty, kde každá představuje nějakou akci, a messanger, kam přicházejí hromadné zprávy, individuální zprávy a reporty.

Foto: Novinky

Většina akcí stojí peníze, uživatel se přitom musí vejít do pevně stanoveného rozpočtu.

Hra cílí na netechnické profese, které mají pouze základní povědomí o problematice kyberbezpečnosti na obecné úrovni. Kyberbezpečnostní kampaň nabízí pět kol, která na sebe navazují – postupně se tak hráči naučí správnou posloupnost řešení problému kybernetického útoku.

Stejně jako v reálném životě i v samotné hře hraje důležitou roli včasná reakce – každé kolo tak má svůj vlastní časový limit a karty, které simulují různé akce. Uživatel má tedy různé možnosti, co může v konkrétní situaci udělat, a podle toho se následně odvíjejí další kola hry.

Hackerských útoků dramaticky přibylo

Bezpečnost

Rozhodující je tedy pro hru umět rychle zpracovávat informace, protože čtyřminutový časový limit je v některých případech šibeniční. Během toho se musí hráč nejen rozhodnout, ale také vyhodnotit vzniklou situaci a rozmyslet si, co všechno jeho rozhodnutí způsobí.

Celý titul tedy navozuje dojem krizového stavu a úroveň stresu během jednotlivých kol rozhodně stoupá. Náročné je také to, že si uživatel musí pamatovat poměrně mnoho údajů, neboť jednotlivé kroky vedou k získávání různých zpráv, které jsou nezbytné k dalšímu rozhodování.

Hodnocení strategií

Na závěr se hráči dočkají vyhodnocení různých strategií. Za špatná rozhodnutí se následně udělují minusové body. Uživatel nicméně díky simulovanému prostředí přesně vidí, jak klíčová jsou rozhodnutí diplomatů a úředníků v konkrétních situacích. Celou hru ztěžuje i fakt, že hráči mají pevně stanovený rozpočet, který mají k dispozici pro všechna kola – jako v reálném životě.

Hru jsme zkoušeli jako jednotlivci, počítá se nicméně s tím, že ji následně budou hrát i celé týmy diplomatů a úředníků. Titul není veřejný, vyzkoušet si jej tedy nemůže kdokoliv – cílí výhradně na státní správu. Pro diplomaty a úředníky, kteří mají alespoň základní znalosti z oblasti kyberbezpečnosti, jde ale o velmi povedený trénink.

Foto: Novinky

Tým DoubleShot, což byla přezdívka Novinek, se nakonec umístil na prvním místě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám