Hlavní obsah

Tři kroky, které zabrání zlodějům zneužít váš mobil

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Krádež či ztráta mobilního telefonu je vždy nepříjemná. Nepřijdete totiž jen o tisíce korun, které jste do zařízení investovali. Prostřednictvím vašeho telefonu může ale zloděj utratit další spoustu peněz. Navíc v něm máte uloženou sbírku osobních kontaktů, zprávy od svých nejbližších a další důvěrné dokumenty a soukromé údaje ve vnitřní paměti. Co dělat, když zjistíte, že svůj mobil už pravděpodobně nikdy neuvidíte?

Foto: stock.xchng

ilustrační foto

Článek

1. Jako první je potřeba zabránit riziku, že zloděj zneužije váš mobil k využívání placených služeb jako je volání do zahraničí nebo posílání prémiových SMS. Aby váš účet za telefon nedosáhl astronomických výšin, měli byste kontaktovat svého mobilního operátora a nechat si zablokovat SIM kartu. Všichni provozovatelé nabízejí zdarma nebo jen za malý poplatek výměnu SIM karty se stejným číslem, nemusíte si tak dělat starosti s aktualizací vašich kontaktů. Potřebujete k tomu originální obal od karty s PIN a PUK kódem, pro nahlášení pak heslo pro komunikaci s operátorem.

2. Nahlaste krádež na policii. Ta může nechat zablokovat i samotný telefon pro veškerou komunikaci v síti GSM. Tuto službu poskytuje Policie ČR, která zabrání tomu, aby váš ukradený mobil někdo používal v síti některého z českých mobilních operátorů. Po předložení občanského průkazu a záručního listu s identifikačním číslem IMEI na služebně policie zablokuje váš telefon, který tak bude zloději k ničemu. Blokace telefonu může být na vaši žádost opět později zrušena. Na stránkách Policie ČR si navíc můžete ověřit, zda váš nový mobil, který jste např. koupili z druhé ruky, není kradený a zablokovaný.

3. Pokud váš telefon používáte k přístupu na e-mail nebo sociální sítě, měli byste případným zlodějům zabránit v získání jejich přístupových hesel. Obzvlášť, pokud máte hesla pro rychlejší přístup k těmto službám uložená přímo v mobilu. Na váš e-mail tak alespoň přestanou chodit další e-maily a nový „majitel“ vašeho telefonu se vám nebude moci hrabat v soukromí. Pročtěte si také vaše pojistné smlouvy. Plnění v případě krádeže mobilního telefonu může obsahovat např. pojištění domácnosti.

Hlavní je prevence

Pokud jste o telefon definitivně přišli, mimo výše uvedených možností už se dá těžko něco dělat. Proto raději myslete na eventualitu ztráty či odcizení přístroje. Samozřejmostí by měla být pravidelná záloha kontaktů, ale i dalších dat v telefonu do vašeho počítače. Tuto možnost nabízí většina současných mobilních telefonů, samotná procedura zabere jen desítky vteřin a ušetří mnoho vzteku a starostí, pokud o telefon přijdete.

Kapsářům také zabráníte v prohlížení obsahu přístroje pomocí PIN kódu a hlavně zámku klávesnice na heslo. Přemýšlejte o tom, jestli trocha nepohodlí při odemykání/zamykání mobilu nestojí za ušetřené nervy v případech, kdy zrovna nevíte, komu se dostal do rukou. To samozřejmě platí i pro nenechavé prsty vašich kolegů či rodinných příslušníků.

Existuje také aplikace, kterou předem nainstalujete do mobilního telefonu s operačním systémem Android, díky níž můžete pomocí SMS zprávy získat GPS polohu a najít tak váš ztracený telefon. Aplikace ESET Mobile Security dokáže také na dálku zamknout nebo vymazat pouze určitá data a ochránit tak vaše soukromí. V opravdu naléhavých případech vymažete všechna osobní data (kontakty, zprávy, média) pomocí jednoduché SMS zprávy. GPS funkci můžete využít také k lokalizaci vašich dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám