Hlavní obsah

Statisíce lidí používají na webu heslo 123456. Vystavují se riziku

Novinky, ort

Bezpečnostní experti neustále uživatele varují, jak důležité je vytvářet k různým on-line službám důmyslná hesla, která kyberzločinci jen tak snadno neodhalí. Přesto si s touto problematikou příliš uživatelů hlavu neláme. Jak upozornil bezpečnostní výzkumník Brian Krebs, statisíce lidí stále používají primitivní heslo 123456.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Žebříček nejpoužívanějších hesel bezpečnostní výzkumníci sestavili z desítek miliónů přihlašovacích údajů, které unikly z profesní sítě LinkedIn. Útok se sice stal již v roce 2012, všechna odcizená hesla však byla zveřejněna až letos v květnu.

Absolutně nejpoužívanějším heslem je číselná kombinace 123456, kterou používalo 753 305 uživatelů služby LinkedIn. Je zřejmé, že po sobě jdoucích šest číslovek ale lidé používají i na jiných webech. V seznamu nejpoužívanějších hesel totiž vévodilo heslo 123456 už v nedávném žebříčku společnosti Splash Data.

Číselné kombinace jsou v módě

Z aktuálních dat z profesní sítě LinkedIn je nicméně patrné, že číselné kombinace jsou opravdu velmi populární. V různých kombinacích je totiž používají statisíce dalších lidí. Jak je vidět v tabulce níže, po sobě heslo složené pouze z číslovek se v žebříčku 15 nejpoužívanějších hesel objevilo hned několikrát.

Druhým nejrozšířenějším heslem se pak stalo slovo linkedin, tedy samotný název profesní sítě, ze které přihlašovací údaje unikly. Třetí příčka pak patří opět nepříliš originálnímu slovu password, což v překladu znamená jednoduše heslo.

Hesla nepodceňovat

Podceňovat hesla na internetu se přitom nemusí vyplatit. Zpravidla jsou totiž první linií účinné ochrany před odcizením citlivých osobních dat, například pro on-line bankovnictví nebo platby na internetu. S rozšířením notebooků, tabletů a chytrých telefonů navíc lidé provádějí peněžní transakce on-line stále častěji.

Navíc pokud takto jednoduché heslo používají lidé k zabezpečení svého e-mailu, snadno dají útočníkovi přístup k drtivé většině svých internetových služeb. Právě poštovní schránky se totiž využívají k případným obnovám hesla, pokud je zapomenete. A přesně takto může postupovat i počítačový pirát.

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako je například heslo), nebo pouhou posloupností číslic.

Nejpoužívanější hesla na internetu
1.123456
2.linkedin
3.password
4.123456789
5.12345678
6.111111
7.1234567
8.sunshine
9.qwerty
10.654321
11.000000
12.password1
13.abc123
14.charlie
15.linked
Zdroj: Uniklá hesla ze služby LinkedIn/LeakedSource

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám