Hlavní obsah

Srbská policie ve spolupráci s FBI rozbila kriminální gang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Srbské úřady ve spolupráci s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) zasáhly proti kriminální organizaci podezřelé z investičních podvodů páchaných přes internet. Při akci provedené na 16 místech v Srbsku bylo zadrženo 11 lidí, informovala srbská média s odvoláním na prokuraturu pro boj s organizovanou kriminalitou.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Podle sdělení prokuratury jsou zatčení podezřelí z toho, že se jako organizovaná zločinecká skupina od roku 2011 zapojili s využitím internetu do vytvoření, propagace a organizování přinejmenším 16 falešných investičních platforem. Touto trestnou činností se přitom gang nezákonně obohatil o více než 70 milionů dolarů (téměř 1,6 miliardy korun).

Evropská policie prolomila šifrovanou komunikaci zločinců

Bezpečnost

Skupina kontaktovala investory po celém světě. Nalákala je, aby vložili peníze do podvodných investičních platforem, kde členové gangu vytvářeli dojem provádění obchodních transakcí a předkládali falešná potvrzení o pohybu peněz. Vylákané peníze přitom převáděli na mezinárodní bankovní konta spojená s organizátorem celé kriminální aktivity.

Organizace přitom uvedené podvodné investiční platformy měnila. Po zrušení již použitých vytvářela nové k pokračování ve výnosné trestné činnosti.

Zatčenými členy zločineckého gangu jsou podle srbské prokuratury občané Srbska, Černé Hory, Austrálie a Filipín.

Reklama

Související články

Na scéně je nový vyděračský virus

V posledních měsících byly vyděračské viry z rodiny ransomwarů spíše na ústupu, nyní se však začal internetem jako lavina šířit nový záškodník Avaddon, který...

Mobilním hrozbám kraluje v Česku stalkerware

Stejně jako v předchozím měsíci i v červnu představovaly největší hrozbu pro tuzemské uživatele škodlivé kódy z rodiny stalkerwarů. Tento typ škodlivého kódu...

Výběr článků

Načítám