Hlavní obsah

Šest nejobávanějších virů na internetu

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyberbezpečnostní společnost Check Point zveřejnila svou pravidelnou statistiku nejrozšířenějších hrozeb, se kterými se uživatelé mohou setkat na internetu. Díky tomu se můžeme podívat na tři nejobávanější škodlivé kódy pro počítače a na tři pro mobilní zařízení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vůbec nejrozšířenějším virem pro stolní počítače byl v uplynulém měsíci Dridex.

„Je to bankovní trojan, který cílí na platformu Windows a šíří se prostřednictvím spamových kampaní a exploit kitů, které využívají techniku WebInjects k zachycení a přesměrování bankovních přihlašovacích údajů na server ovládaný útočníkem. Dridex kontaktuje vzdálený server, odesílá informace o infikovaném systému a může také stahovat a spouštět další moduly pro vzdálené ovládání,“ přiblížil chování viru Tomáš Růžička, bezpečnostní expert Check Pointu.

Druhá příčka patří bankovnímu trojskému koni IcedID, který k šíření používá spamové kampaně. Navíc tento záškodník využívá k maskování a krádežím finančních dat řadu sofistikovaných technik.

Trojlístek nejrozšířenějších počítačových virů uzavírá Lokibot. „Lokibot krade informace, nejčastěji je šířen phishingovými e-maily a je používán ke krádežím dat, jako jsou přihlašovací údaje k e-mailu nebo hesla ke kryptopeněženkám a FTP serverům,“ konstatoval Růžička.

Viry se nevyhýbají ani mobilům

Mobilním hrozbám v březnu kraloval Hiddad. Jde o malware pro operační systém Android, který přebaluje legitimní aplikace a pak je umísťuje do obchodů třetích stran.

„Jeho hlavní funkcí je zobrazování reklam, ale může také získat přístup ke klíčovým bezpečnostním informacím obsaženým v operačním systému, což umožňuje útočníkovi získat citlivá uživatelská data,“ varoval bezpečnostní expert.

Microsoft či DHL. Za jaké podniky se vydávají hackeři nejčastěji?

Bezpečnost

Škodlivá aplikace pro Android xHelper obsadila v uplynulém měsíci druhou příčku. A to i přesto, že byla poprvé detekována již v březnu 2019. Tento nezvaný návštěvník se používá ke stahování dalších škodlivých aplikací a zobrazování reklam. Aplikace je schopna skrýt se před uživatelem a mobilními antivirovými programy a znovu se nainstalovat, pokud ji uživatel odinstaluje.

Třetí příčka pak patří viru FurBall, je to tzv. MRAT aplikace (Mobile Remote Access Trojan). V podstatě jde tedy o trojského koně, prostřednictvím kterého umí útočníci na dálku ovládat napadené zařízení.

„Umí krást SMS zprávy, informace o hovorech, nahrávat zvuky v okolí telefonu, nahrávat hovory, krást mediální soubory, informace o poloze a podobně,“ doplnil Růžička.

FurBall byl použit v řadě kampaní roku 2017 a je aktivní dodnes, používá jej například íránská skupina APT-C-50 napojená na íránskou vládu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám